ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele următoare vor fi decisive pentru găsirea unui acord post-Brexit

12:56 | 16.12.2020 Categorie: Externe

Bruxelles, 16 dec. /MOLDPRES/. Zilele următoare "vor fi decisive" pentru găsirea unui acord asupra relaţiei post-Brexit între Londra şi UE, dar chestiunea pescuitului "rămâne foarte complicată", a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Uneori, am senzaţia că nu vom reuşi să găsim o soluţie" la problema pescuitului, a spus Ursula von der Leyen în Parlamentul European, cu doar două săptămâni până la data definitivă a despărţirii dintre Londra şi UE, care va avea loc la sfârşitul zilei de 31 decembrie.

Ea a menţionat totuşi că există progrese în privinţa celorlalte două subiecte sensibile din negocieri, precizând că "există o cale spre un acord". "Foarte strânsă, dar există", a adăugat ea.

În legătură cu condiţiile de concurenţă echitabilă, şefa executivului european a vorbit despre un compromis asupra unui "mecanism solid de non-regresiune" în privinţa normelor între europeni şi britanici în domeniile ecologic, social şi fiscal. Este "un mare pas înainte", a spus ea.

Însă persistă dificultatea de a găsi o soluţie pentru ca aceste norme să nu devieze în viitor, a explicat preşedinta Comisiei Europene, UE refuzând să vadă la uşa sa o economice nereglementată care ar practica dumping-ul în detrimentul companiilor de pe continent.

În privinţa guvernanţei acordului pentru a permite rezolvarea eventualelor diferende, Ursula von der Leyen a anunţat de asemenea că şi această chestiune este "în mare parte reglată".

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală la 31 decembrie.

Fără acord comercial, aceste schimburi cu UE se vor face doar pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce înseamnă taxe vamale sau cote.

Şocul unui 'no deal' va avea consecinţe puternice pentru economii deja afectate de pandemie.

foto: plataformamedia.com

img20009995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!