ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova este susținută în procesul de integrare în lanțurile de valori adăugate

14:48 | 16.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a participat astăzi la evenimentul „Parteneriatul Estic – integrarea în lanțurile de valori adăugate”, organizat sub auspiciul Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene. Delegații și-au exprimat deschiderea de a ajuta R. Moldova în consolidarea legăturilor economice cu UE și continuarea dialogului eficient pentru integrarea țării noastre în lanțurile de valori internaționale, transmite MOLDPRES.

Ministrul Economiei a comunicat în cadrul forumului că în diverse ramuri industriale ale Republicii Moldova activează companii capabile să exporte produse finite complexe. „Companiile industriale autohtone au reușit să performeze într-o manieră competitivă și profesională, dovedită mai ales în ultimii ani de volumul exporturilor în țările din UE, precum România, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Belgia etc. Suntem în continuă creștere și avem o apreciere pozitivă a calității produselor și serviciilor moldovenești”, a spus Anatol Usatîi.

De asemenea, ministrul a declarat că Guvernul Republicii Moldova încurajează mediul de afaceri să participe la evenimentele B2B, să beneficieze de suportul Agenției de Investiții și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) pentru a interacționa cu companiile locale și internaționale în vederea integrării în lanțurile de valori europene.

Oficialul s-a referit şi la rolul educației profesionale duale, implementate din 2016 în țara noastră. Având la bază sistemul dual german VET, învățământul dual tehnic din Moldova este într-o continuă creștere, acoperind cele mai solicitate poziții ale economiei locale. În prezent, acesta numără peste 40 de meserii studiate în circa 70 de instituții de învățământ.

La evenimentul de astăzi a participat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Angela Ganniger, ambasadorul Germaniei la Chișinău, Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, precum și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, Comitetului estic al Economiei Germane, ai companiilor din sectorul automotive din Moldova și România. Participanții și-au exprimat deschiderea de a ajuta Republica Moldova în consolidarea legăturilor economice cu Uniunea Europeană și continuarea dialogului eficient pentru integrarea țării noastre în lanțurile de valori internaționale.

foto: MEI

img20010002

img20010002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!