ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Așa zisa ”lege a miliardului” a fost abrogată

16:09 | 16.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege  pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați, comunică MOLDPRES.

Deputatul Petru Burduja a menționat în cadrul ședinței că ”punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”.

Proiectul a fost înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Aceștia au propus ca banii, care urmau să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci, să fie alocați pentru susținerea agricultorilor. 

Astfel, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială”  și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligațiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

foto: multimedia.parlament.md

img20010014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!