ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În cinci raioane vor fi construite bazine de acumulare a apelor din precipitații

16:23 | 16.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Zece bazine de acumulare a apei din precipitații vor fi construite în raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni. Opt bazine vor fi date în exploatare până la mijlocul verii 2021, iar altele două vor deveni funcționale la sfârșitul acestui an, transmite MOLDPRES.

Bazinele de captare și stocare a apelor pluviale sunt o măsură de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și sunt create cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD) în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Cu sprijinul Austriei, partenerul nostru PNUD va contribui la îmbunătățirea rezistenței mijloacelor de trai ale comunităților rurale, care trebuie să facă față consecințelor schimbărilor climatice. Construirea bazinelor pentru colectarea și stocarea apei din precipitații demonstrează cât de eficiente și durabile pot fi puse în practică măsurile de adaptare la schimbările climatice”, a menționat Gunther Zimmer, șeful Biroului de coordonare a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău.

Cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, cel puțin 10 fermieri își vor spori mijloacele de trai și accesul la apă pentru nevoile de producție, datorită bazinelor de acumulare a apei care vor fi create în curând. 

În prezent, două bazine de acumulare a apelor meteorice, cu o capacitate de 25 și 33 mii metri cubi, sunt în proces de construcție în satul Măgurele din raionul Ungheni. Proprietarii acestor bazine au fost selectați în rezultatul unui concurs public și beneficiază de asistență tehnică și granturi în valoare de până la 30 de mii de dolari fiecare pentru construcția bazinelor de acumulare.

Republica Moldova este expusă schimbărilor climatice și dezastrelor naturale. Modelarea climatică anticipează descreșterea disponibilității apelor de suprafață cu 16-20% către anul 2020. Toate acestea vor duce la o scădere a producției alimentare și vor avea un impact negativ asupra sănătății umane și a nivelului de trai, conform PNUD.

Din 2013, în baza strategiei naționale de adaptare la schimbările climatice, Austria susține în Moldova proiecte care ajută la implementarea măsurilor prioritare pentru adaptarea la schimbările climatice a țării. Drept urmare, sectoarele cele mai afectate de schimbările climatice, precum agricultura, silvicultura, gestionarea resurselor de apă și energia, au elaborat planuri de adaptare specifice sau au încorporat măsuri de adaptare în planurile existente.

foto: PNUD Moldova

img20010016

img20010016

img20010016

img20010016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!