ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două instituții de cultură au fost distinse cu Ordinul de Onoare

19:43 | 16.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” au fost distinse cu Ordinul de Onoare. Distincția le-a fost oferită de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, informează MOLDPRES.

În mesajul de felicitare adresat angajaților Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a menționat că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cea mai veche instituție muzeală din Republica Moldova care deține un patrimoniu etnografic și natural de excepție. ”La cei 130 de ani de existență și activitate, muzeografii au demonstrat că cel mai important pentru o societate este memoria și continuitatea tradițiilor. Cu acest prilej, felicit angajații muzeului și vizitatorii acestuia cu conferirea înaltei distincții pe care au meritat-o din plin”, a declarat ministrul Lilia Pogolșa.

Înalta distincție de stat a fost conferită Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală pentru merite deosebite în dezvoltarea muzeologiei, contribuție la păstrarea patrimoniului cultural național și activitate expozițională prodigioasă, conform decretului semnat în anul 2019. Instituția datează din anul 1889 și este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova. Deține un patrimoniu de circa 135 mii de piese și o valoroasă bibliotecă științifică, care are peste 41 500 de volume, inclusiv o importantă colecție de carte rară.

De asemenea, ministrul Educației Culturii și Cercetării a adresat un mesaj de felicitare și angajaților Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”. Distincția de stat a fost conferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea biblioteconomiei, pentru contribuție substanțială la salvgardarea patrimoniului național documentar şi succese în consolidarea colaborării interbibliotecare.

Biblioteca deține o colecție enciclopedică de 244 551 de documente pe diferite suporturi și este frecventată anual de circa 11 000 de utilizatori.

foto: MECC

img20010035

img20010035

img20010035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!