ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Municipiul Chișinău a obținut finanțare pentru modernizarea sistemului de management al deșeurilor

10:46 | 17.12.2020 Categorie: Economic

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat un acord pentru finanțarea activităților de modernizare a sistemului de management al deșeurilor în valoare de 9 mln de euro, transmite MOLDPRES.

Evenimentul face parte din implementarea Proiectului „Deșeuri solide Chișinău", pentru care municipalitatea a negociat cu partenerii de dezvoltare în vederea obținerii surselor financiare pentru dezvoltare.

Planul general de finanțare al proiectului prevede: împrumut BERD - 9 mln de euro; împrumut BEI - 9 mln de euro, ce urmează să vină la Primărie drept credit nerambursabil prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deșeurilor pe țară; grant - 5 mln de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu. De asemenea, contribuția municipalității pentru susținerea proiectului este de 7,96 milioane de euro.

Potrivit primarului Ion Ceban, proiectul „Deșeuri solide Chișinău" este unul de importanță vitală pentru capitală, astfel că modernizarea serviciului de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor este iminentă. Fondurile din împrumut și grant care vor fi utilizate la implementarea proiectului presupun dezvoltarea Întreprinderii Municipale „Autosalubritate" prin reînnoirea parcului de autospeciale cu unități noi, dar și mecanisme de selectare a deșeurilor, reabilitarea poligonului existent de deșeuri din comuna Țânțăreni; revitalizarea drumului de acces alternativ către depozitul de deșeuri; închiderea gunoiștii din strada Uzinelor, 211; renovarea stației de transfer; investiții pentru realizarea unei instalații de sortare a deșeurilor.

foto: chisinau.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!