ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Valeria Barbas: ”Am vernisat o expoziție personală dedicată Filarmonicii Naționale”

12:31 | 17.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Artistul multimedia Valeria Barbas, doctor în studiul artelor, a realizat în perioada pandemiei mai multe proiecte, inclusiv o expoziție personală dedicată Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Feel Filarmony”, care a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Barbas a menționat că ”Feel Harmony” este o expoziție-concept la care a lucrat în ultimele luni (din octombrie) de la o documentare – la o conceptualizare audio-vizuală a incendiului Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”.

”Este un proiect dezvoltat independent. La expoziție au fost prezentate 20 de fotografii, pictură, art-obiecte, instalații și film documentar. Este complicat în Moldova și fără pandemie să fii freelancer și să trăiești din artă. Un colac de salvare, mai ales acum, pentru mine l-au constituit joburile mele. Mi-am continuat activitatea la distanță în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural – am elaborat trei articole pentru revista științifică ”Arta” și am participat la șapte conferințe științifice, în care am prezentat cercetări în domeniul audio-vizual contemporan, tratând problematica de patrimoniu nou, identitate, postmodernitate și postpandemie. În plus, am continuat să realizez emisiunea ”Zona Ars” la Moldova 1, dialogând cu artiștii autohtoni despre impactul pandemiei asupra creației lor. În pofida restricțiilor, a lipsei spațiilor de expunere, a interacțiunii, a impedimentelor de ordin financiar, am încercat să mă adaptez, și totodată, am simțit că acest an a scos la iveală mai multe lacune, punând sub întrebare problematica de existență a artistului/artei contemporane în spațiul moldovenesc”, a mai spus cunoscutul artist multimedia.

Valeria Barbas s-a născut în 1984 la Chișinău. Este doctor în studiul artelor și culturologie, compozitor și artist multimedia. Membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și a Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, participantă la Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi”. Înregistrări ale creațiilor sale muzicale sunt incluse în Fondul de Aur al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”. Are expoziții personale în țară și peste hotare, deține numeroase premii în domeniul artei și cercetării. Este cercetător științific la Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Autor a circa 30 de publicații științifice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!