ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat un nou regulament în domeniul protecției aerului

13:30 | 17.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri Regulamentul privind limitarea emisiilor de compuși organici volatili cauzate de utilizarea de solvenți organici în anumite vopsele, lacuri și în produsele de refinisare a autovehiculelor. Scopul acestuia este de a limita conținutul total de compuși organici volatili (COV) în produsele nominalizate, pentru a preveni şi reduce  poluarea  atmosferică, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, poluanții emiși în atmosferă constituie cauza unor grave probleme de mediu și de sănătate, întrucât unele emisii de COV din vopsele și lacuri sunt clasificate drept toxice, cancerigene sau teratogene.

„În conformitate cu datele din rapoartele statistice ale Biroului Național de Statistică cu privire la dinamica producerii vopselelor și lacurilor în Republica Moldova, precum și la volumul importurilor din afara țării, se observă o creștere a cererii anuale a acestor  produse, fapt ce ne determină să introducem noi reglementări în acest domeniu. Emisiile de COV acționează negativ asupra sănătății umane, precum și asupra mediului înconjurător. Necesitatea asigurării protecției eficiente a populației împotriva riscurilor pe care le prezintă poluarea atmosferică este una stringentă, motiv pentru care intervenim cu planuri de acțiuni orientate spre limitarea emisiilor de COV”, a spus ministrul.

Totodată, oficialul a subliniat că acidifierea aerului atmosferic este un fenomen transfrontalier care necesită intervenții și soluții atât la nivel regional, cât și național sau local. „Republica Moldova, fiind parte a Convenției asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distante lungi, are obligația de a întreprinde acțiuni de reducere a emisiilor și de verificare a cantității de COV în substanțele specificate, pentru a prognoza emisiile acestora în atmosferă și pentru a monitoriza impactul asupra mediului și sănătății populației”, a relevat Ion Perju.

Regulamentul stabilește scopul și domeniul de aplicare în ceea ce privește specificațiile tehnice pentru anumite vopsele, lacuri și produse de refinisare a autovehiculelor; stabilește cerințele privind etichetarea și valorile limită maxime al conținutul de COV în vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor.

„La plasarea pe piață a produselor menționate operatorii sunt  obligați să respecte valorile limită maxime  de COV pentru vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor; să dețină fișa tehnică a produsului; să dețină documente de execuție din care rezultă precizări referitoare la conținutul de COV dovedite prin buletine de analiză, precum și să prezinte, la solicitarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, documentele referitoare la operațiunile de import si/sau listele de furnizori ale produsului plasate pe piață, inclusiv, să prezinte produsul plasat pe piață pentru prelevarea probei și controlul conținutului de COV”, a menționat ministrul de resort.

Conform hotărârii Guvernului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului  este delegat ca fiind autoritatea competentă de supraveghere a pieței având dreptul de a iniția verificări planificate sau inopinate. În perioada următoare, MADRM va înainta propuneri de modificare a Codului Contravențional, pentru aplicarea amenzilor privind nerespectarea prevederilor Regulamentului.

Elaborarea Regulamentului rezultă din angajamentele de transpunere asumate de Republica Moldova în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!