ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea deveni un traseu internațional

09:41 | 18.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care cuprinde obiective tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României, s-ar putea extinde și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare ale traseului au fost discutate ieri în cadrul unui forum organizat de Agenția de Investiții, transmite MOLDPRES.  

„Agenția de Investiții, în calitate de dezvoltator al rutei, alături de partenerii instituționali din România, și-au propus să conecteze cele două țări la un circuit turistic regional și global. Solidari în convingerea că personalitatea voievodului deține toate ingredientele pentru a deveni un simbol de ancorare a ofertei culturale locale într-un spațiu internațional, ne dorim ca ruta să devină și o opțiune de prelungire a sejurului turistic pentru potențialii vizitatori atât din statele europene, cât și din țările foarte îndepărtate, precum statele din Asia și Orientul Mijlociu, Japonia, SUA sau Canada. Vom continua acțiunile de promovare prin amplasarea panourilor informative la obiectivele rutei, precum și organizarea unui tur cu participarea ghizilor, bloggerilor, vloggerilor, după ridicarea restricțiilor”, a declarat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții.

Ruta cultural-turistică „Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt” parcurge circa două mii de kilometri și străbate 18 localități din România, 11 localități din Republica Moldova și 13 domenii viticole, oferind turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetățile fortificate, hrubele (beciurile domnești) vechi de peste 500 de ani, muzeele în cadrul cărora sunt organizate expoziții cu vestigii din timpul domniei Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, pe lângă atracțiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiționale, 34 din Republica Moldova și 46 din România, care oferă turiștilor o experiență diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.

„Orice obiectiv turistic, orice rută are nevoie de o poveste, de o legendă, iar domnitorul nostru Ștefan cel Mare și Sfânt a fost o personalitate istorică uriașă, care reprezintă un reper moral și istoric de necontestat. În acest context, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” este pentru noi o oportunitate de conștientizare și de promovare a valorilor culturale și turistice comune prin unificarea instrumentelor de promovare și a marketingului de destinație pentru transmiterea unui mesaj coerent. Totodată, această nouă inițiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric și spiritual care ne unește, dar și înscriem țările noastre pe harta turistică a lumii”, a relevat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Pentru a fi considerată internațională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” trebuie să traverseze trei state, de aceea extinderea traseului în Ucraina este un pas firesc de promovare și internaționalizare a rutei.

Prima rută transfrontalieră din regiune, „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost creată în 2019 și cuprinde 29 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric de numele voievodului. Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” este dezvoltată de Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și Ministerul Turismului din România. Aceasta a fost creată ca rezultat al Acordului dintre România și Republica Moldova, semnat în 2018, privind colaborarea pentru promovarea turismului.

foto: Agenția pentru Investiții

img20010083

img20010083

img20010083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!