ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale

10:56 | 18.12.2020 Categorie: Economic

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale. Acesta este realizat în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova și are drept scop eficientizarea utilizării biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, pentru îmbunătățirea eficienței energetice în acord cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

„Proiectul reprezintă o platformă importantă de cooperare între Republica Moldova și România. Activitățile planificate în cadrul acestui proiect vin să acopere necesitățile din sector, contribuind la stabilirea unei dezvoltări economice prin eficientizarea folosirii biomasei vegetale în scopuri energetice, dezvoltarea laboratoarelor de cercetare, utilizarea efectivă a resurselor și a potențialului științific cu impact economic în domeniul biocombustibililor solizi, atât în Republica Moldova, cât și în România”, a declarat ieri la evenimentul de lansare a proiectului Tatiana Nistorică, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Proiectul transfrontalier „Îmbunătățirea calității biocombustibililor solizi produși din materii prime colectate de pe ambele maluri a Râului Prut” are o valoare de 200 de mii de euro și a fost elaborat de Universitatea Agrară de Stat din Moldova în comun cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Activitățile proiectului se încadrează în Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate din Instrumentul European de Vecinătate, cu un buget de 81 milioane euro pentru perioada 2014- 2020. Programul vizează zona de frontiera dintre România şi Republica Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluția către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor Uniunii Europene și a celor din vecinătatea comunității europene.

foto: biomasa.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!