ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Revista Science: Dezvoltarea rapidă a unui vaccin anticovid este cea mai importantă realizare științifică a anului 2020

11:26 | 18.12.2020 Categorie: Externe

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Dezvoltarea accelerată a unui vaccin împotriva noului coronavirus, în plină pandemie care a provocat contagierea a peste 74 de milioane de persoane din întreaga lumea şi decesul a 1,6 milioane de oameni, a fost considerată cea mai importantă realizare ştiinţifică a anului, fiind onorată cu titlul "Science 's Breakthrough of the Year 2020" din partea prestigioasei revistei Science, relatează vineri EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Pentru mulţi, 2020 a fost un an de viaţă în suspans, pe măsură ce coronavirusul se răspândea pe întreaga planetă forţând populaţia să se izoleze şi, de multe ori, să se despartă de fiinţele dragi", notează Asociaţia Americană pentru Dezvoltarea Ştiinţelor (AAAS).

"Pentru cercetătorii din biomedicină din prima linie a luptei împotriva COVID-19 cursa dezvoltării unui vaccin s-a desfăşurat în ritm alert. Acum, în mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2, cercetătorii şi-au atins ţelul", adaugă textul AAAS.

Jon Cohen, corespondent al revistei Science, a considerat această realizare drept "un sfârşit fericit pentru anul 2020": "Niciodată înainte atâţia competitori nu au colaborat atât de deschis şi frecvent, niciodată atâţia candidaţi nu au avansat în probe de eficienţă la o scară atât de mare şi în paralel", a subliniat Cohen.

"Şi niciodată guvernele, industria, academicienii şi organizaţiile non profit nu au contribuit cu atâtea fonduri, eforturi şi inteligenţă în lupta împotriva aceleiaşi boli contagioase şi într-un răstimp atât de scurt", a adăugat el.

Revista Science aminteşte că în prima lună a anului, cu declanşarea unor focare ale acestei misterioase forme de pneumonie în oraşul Wuhan (China), a domnit confuzia, fără să existe noţiunea despre cât era de letal coronavirusul, sau despre cum va ajunge să ameninţe sănătatea întregii omeniri.

"Dar la sfârşitul lunii ianuarie ameninţarea era deja clară", a reamintit Cohen.

În februarie, mai multe companii au demarat proiecte "agresive" pentru obţinerea unui vaccin. În acest sens, revista a menţionat companii farmaceutice din China precum CanSino Biologis, Sinovac Biotech şi cea de stat Sinopharm, care "au fost primele care au intrat în cursă".

În SUA, principalele companii care s-au implicat au fost Moderna şi Inovio Pharmaceuticals; iar în Europa BioNTech, o firmă germană care apoi a împărtăşit rezultatele cu multinaţionala americană Pfizer.

"La Universitatea Oxford (Marea Britanie) un grup academic a dezvoltat un vaccin care ulterior a atras un alt gigant, AstraZeneca, iar Janssen şi Sanofi Pasteur s-au alăturat şi ei acestei curse", a explicat Cohen.

foto: twitter.com

img20010094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!