ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița Stela Popescu ar fi împlinit 85 de ani

12:59 | 21.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Actrița română de teatru, film și televiziune Stela Popescu, supranumită  actrița-simbol a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” din București, originară din R. Moldova, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 21 decembrie 1935, în satul Slobozia Hodorogea, astăzi Chiperceni, județul Orhei, Basarabia, într-o familie de învățători. După invadarea Basarabiei de către armata rusă în 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama și fiica s-au refugiat în România, la Brașov. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

Din 1963 până în 1969 joacă la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963. Timp de 24 de ani a jucat la Teatrul de Comedie, iar vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a lucrat până la sfârșitul vieții.

În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică (în perioada 1971-1979) şi apoi cu Alexandru Arşinel, cu scenete semnate de Mihai Maximilian. Pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea" etc. A jucat 18 ani în "Preșul", 12 ani în "Pețitoarea" şi 10 ani în "Plicul". A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula "Alo? Ați greșit numărul". A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), "Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001), "Zbor periculos" (1984) ș.a.

Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă și în televiziune. A jucat în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile "O stea printre stele" (2006) și "Stela și Arșinel" care reunesc cele mai memorabile apariții TV ale Stelei Popescu.

În 2004, a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului“ și în 2015 - cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Cavaler. Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decorația ”Nihil Sine Deo“. În 2016 i s-a conferit titlul onorific ”Artistă a Poporului din R. Moldova”. Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetățean de Onoare al Brașovului, oraș în care a făcut școala și facultatea și a jucat în 400 de spectacole. Actrița Stela Popescu s-a stins din viață la 23 noiembrie 2017 și a fost înmormântată la Mănăstirea Cernica, alături de soțul ei, Puiu Maximilian.

foto: discogs.com

img20010137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!