ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regizorul Dumitru Grosei a obținut premiul de excelență la un festival internațional de film

17:53 | 21.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Filmul documentar ”Călărași – un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat ”Premiul de excelență” (Outstanding Award) în cadrul Festivalului ”Meihodo International Youth Visual Media Festival 2020”. Evenimentul se va desfășura în orașul Fukuoka, Japonia, în perioada 23 – 30 decembrie, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, Festivalul ”Meihodo International Youth Visual Media Festival” este un eveniment independent sponsorizat de Meihodo, o corporație japoneză, care își propune să sprijine tinerii artiști vizuali din întreaga lume.

Fondat în 2018, Festivalul anual a fost creat în comun de Meihodo Inc. și Academia de Film din Beijing, ca un mare eveniment de selecție și prezentare a celor mai bune lucrări a tinerilor artiști. Evenimentul este compus din trei părți: expoziția de lucrări tematice, forumul de discuții și ceremonia de evaluare și decernare a premiilor. Fondul total al premiilor festivalului este de aproximativ 55 000 de euro.

În cadrul aceluiași festival, au fost selectate și alte două filme ale regizorului Dumitru Grosei: ”Cadoul” și ”Ecouri”. De asemenea, regizorul are încă două selecții recente în cadrul festivalului New Generation Film Festival din Belgrad, Serbia, cu filmele de scurtmetraj ficțiune experimentale ”Ecouri” și ”Dante  Cafe”, iar pe parcursul anului 2020 a adunat deja în jur de 50 selecții și 4 premii.

Regizorul Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994, a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995, a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul ”Capitaine Conan”. În prezent, Dumitru Grosei locuiește în Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!