ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială: Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii

09:27 | 22.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Banca Mondială în Moldova a emis o declarație în care se arată „îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale și soliditatea sectorului financiar”, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. „În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”, se arată în declarație.

„Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit”, se mai spune în declarație.

În același document, Banca Mondială precizează că abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, „generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”.

Anterior, și reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a transmis o declarație în care susținea că "implementarea inițiativelor legislative, aprobate de Parlamentul R. Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a țării, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”.

La ultima ședință a Legislativului din această sesiune, deputații PSRM, Șor și cei din platforma “Pentru Moldova” au adoptat mai multe legi criticate de opoziția parlamentară. Președintele în exercițiu Igor Dodon le-a promulgat. Printre acestea se numără așa-numita „lege a miliardului”, cea privind reducerea vârstei de pensionare, legile privind statutul Găgăuziei și legea privind funcționarea limbilor.

foto: see.news

img20010161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!