ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost aprobate cinci standarde de calificare pentru formarea profesională

10:13 | 22.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului Național pentru Calificări au examinat ieri proiectele a cinci standarde de calificare pentru formarea profesională conform cerințelor pieței muncii, elaborate de către grupurile de lucru, la solicitarea partenerilor de dezvoltare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), transmite MOLDPRES.

Standardele au fost elaborate în cadrul Proiectelor „Inițiative pentru dezvoltarea competențelor în domeniul energiei solare”, implementat de Asociația Educație pentru Dezvoltare, „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și "Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”. La elaborare au fost implicate instituțiile de învățământ profesional tehnic și reprezentanții pieței muncii validate de Comitetele sectoriale de ramură și coordonate cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum  și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ședința Consiliului Național pentru Calificări a fost prezidată de şeful MECC, Lilia Pogolşa, care a apreciat activitatea prodigioasă a Consiliului. Oficialul a remarcat faptul că pe parcursul anului 2020 au fost examinate mai multe proiecte de acte normative elaborate în scopul dezvoltării Cadrului Național al Calificărilor și corelării acestuia la Cadrul European al Calificărilor (EQF) și Cadrul de calificări pentru Spațiul european al învățământului superior (QF-EHEA).

În anul curent au fost examinate și propuse spre aprobare 33 de standarde de calificare. „Doar așa vom asigura calitatea formării profesionale precum și transparența, credibilitatea și compatibilitatea sistemului național de educație și de formare profesională cu cel european”, a menționat Pogolșa.

În procesul de elaborare, consultare și validare a standardelor de calificare au fost implicați peste 95 de parteneri sociali, din trei domenii de formare profesională: Construcții și Inginerie civilă, Științele mediului înconjurător și Prelucrarea alimentelor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!