ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia va oferi Republicii Moldova 800 mii de euro pentru furnizarea de echipament medical 

15:13 | 22.12.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. La ceremonia desfășurată în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi și ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, au semnat astăzi Acordul de grant, întocmit prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind furnizarea de echipament medical în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE. 

Șeful diplomației moldovene a exprimat gratitudine partenerilor niponi pentru asistența oferită sistemului național de sănătate, care va permite achiziționarea echipamentului medical necesar instituțiilor medicale din țară.

Acordul respectiv prevede alocarea unui grant în valoare de 100 de milioane de yeni japonezi (echivalentul a 800 de mii de euro), destinat achiziționării de consumabile, produse, servicii, echipamente medicale, dar și pentru întreținerea acestora. Ulterior îndeplinirii procedurilor legale interne pentru intrare în vigoare a schimbului de note, valorificarea asistenței urmează să parcurgă câteva etape: crearea Consiliului consultativ, debursarea mijloacelor financiare, achiziția, furnizarea şi utilizarea, conform destinației, a echipamentelor medicale.

Anterior, Guvernul de la Tokio a acordat Republicii Moldova un important lot de 12.200 de pastile antivirale Avigan (Favipiravir), necesare pentru tratamentul a 100 de pacienți infectați de COVID-19.

În cadrul întrevederii bilaterale, Aureliu Ciocoi a menționat aprecierea pentru asistența consecventă a Japoniei pe parcursul anului 2020, printre acestea fiind și Acordul de împrumut pentru implementarea proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol", care prevede acordarea unui credit în condiții avantajoase cu o valoare totală de 18,7 milioane de dolari SUA și cu o dobândă de 0,1% pe un termen de 40 de ani, negociat în vederea susținerii fermierilor moldoveni în contextul situației dificile din sector și vine să susțină creșterea producției agricole și stabilizarea economiei țării, precum și Grantul, în valoare de 409 mii dolari SUA destinat conservării şi protejării patrimoniului cultural în cadrul instituțiilor sistemului național de biblioteci și lărgirii accesului cetățenilor la informație prin achiziționarea echipamentului modern și digitizarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

De asemenea, oficialii au trecut în revistă subiectele de actualitate de pe agenda bilaterală și multilaterală și au efectuat un schimb de opinii cu privire la modalitățile de extindere calitativă a relației bilaterale moldo-nipone.

foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!