ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

15:16 | 22.12.2020 Categorie: Comunicate

Agenția pentru Eficienţă Energetică lansează Ghidul cumpărătorului inteligent

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Ghidul are scopul să comunice consumatorului care sunt aparatele care satisfac nevoile lor și consumă mai puțină energie. Acestea permit estimarea costului energetic al exploatării unui aparat și în consecință, se încurajează producătorii și importatorii de produse eficiente energetic pe piața națională.

Fără etichetarea energetică, consumatorii nu au o modalitate justă de a determina costurile operaționale ale aparatului, deoarece consumul de energie este rar declarat de către producători. Costurile de exploatare a energiei de-a lungul vieții unui aparat sunt de obicei egale sau mai mari decât costul de achiziție al aparatului. Așadar, lipsa informațiilor privind consumul de energie poate duce la un eșec semnificativ, care se rezumă la incapacitatea unui consumator de a-și estima mai mult de jumătate din costurile totale ale aparatului.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a comunicat că „AEE promovează printr-un set de măsuri economiile de energie electrică. Măsurile cele mai importante în acest sens se adresează consumatorilor casnici, în privința cărora se atestă un consum de energie electrică deosebit de ridicat. Utilizarea etichetelor energetice are scopul de a informa cetățenii, și de a-i incita să procure aparate electrocasnice mai econome din punct de vedere al consumului de energie electrică ".

Cu ajutorul acestei broșuri, ne propunem să comunicăm consumatorilor posibilitățile de economisire a energiei electrice prin achiziționarea și folosirea conștientă a produselor de uz casnic. Când consumatorul cumpără aparate eficiente din punct de vedere energetic, determină producătorii să inoveze pentru a rămâne pe piață. Economisirea energiei nu este convenabilă doar mediului, ci buzunarelor consumatorilor.

Vedeți mai jos, varianta electronică a ghidului:

https://aee.gov.md/storage/publicatii/Brosura%20AEE_compressed%20(3).pdf

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!