ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

15:28 | 22.12.2020 Categorie: Comunicate

Încă un dosar de confiscare a averii. Șeful unei întreprinderi municipale din Chișinău nu a putut justifica peste 300 mii de lei 

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele directorului Î.M ”Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, din municipiul Chișinău, în care s-a constatat o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime de 325 mii 530 de lei.

Controlul a fost efectuat pentru perioada aprilie 2018 -noiembrie 2019, fiind extinsă procedura de control și asupra soției acestuia. Astfel, în cadrul investigațiilor, s-a stabilit că, cei doi soți au declarat venituri în sumă de 353 mii 165 de lei, obținute din salariu, pensie și o posibilă donație de aproximativ 69 mii de lei din partea socrilor.

Totuși, subiectul și soția sa au avut mai multe cheltuieli decât venituri, de aproximativ 679 mii lei. Din acești bani peste 64 mii de lei au fost direcționați spre achitarea unui credit, aproximativ 70 mii de lei în efectuarea plăților prin intermediul cardului bancar, circa 150 mii lei au fost extrași în numerar prin intermediul bancomatelor, iar cu 20 mii de euro au procurat un teren pentru construcții în raionul Ialoveni.

În baza acestor informații acumulate, inspectorul de integritate a remarcat o diferență substanțială de 325 mii 530 de lei dintre veniturile indicate de cei doi soți și cheltuielile înregistrate. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, subiectul a invocat că banii au fost obținuți dintr-o donație din partea socrilor și a unor împrumuturi de la persoane fizice, însă nu a putut justifica prin acte veridice și autentice această sumă.

Ca urmare a celor constatate, ANI va iniția o cauză în instanța de judecată competentă pentru dispunerea confiscării averii nejustificate de 325 mii 530 de lei, iar către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul falsului în declarații în cadrul controlului.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza Primăria municipiului Chișinău pentru eliberarea subiectului din funcția de director al întreprinderii, urmând să fie înscris în Registrul interdicțiilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!