ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

15:55 | 22.12.2020 Categorie: Comunicate

Eveniment de donație a dezinfectanților din partea Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria și Biroul Regional OMS pentru Europa

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Astăzi a avut loc evenimentul de donație a dezinfectanților din partea Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria, prin intermediul Ambasadei Austriei la Chișinău, și Biroul Regional OMS pentru Europa pentru instituțiile de asistență socială din țară.

Circa 1.000 de litri de dezinfectanți vor fi donate celor 7 centre de plasament temporar pentru adulți și copii cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale de Asistență Socială. Ajutorul va contribui semnificativ la asigurarea protecției atât a beneficiarilor instituțiilor, cât și a personalului angajat, fiind parte a eforturilor comune ale partenerilor de dezvoltare de răspuns la pandemia COVID-19. La eveniment au participat Excelența Sa, Doamna Stella Avallone, Ambasadoarea Republicii Austria, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova și directorii Centrelor de plasament temporar din Chișinău și Orhei.

"Sincere aprecieri pentru acest gest de solidarizare cu cetățenii Republicii Moldova, într-o perioadă complicată când toate țările se luptă cu pandemia COVID-19. Acest suport sub formă de dezinfectanți, oferit ca răspuns la situația pandemică din Republica Moldova, este adresat beneficiarilor și angajaților Centrelor de plasament de lungă durată, pentru care măsurile de prevenție sunt extrem de necesare. Mulțumesc Austriei și Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul acordat", a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Excelența Sa, Doamna Stella Avallone a menționat în discursul său despre cooperarea fructuoasă cu Oficiul OMS din Republica Moldova și sprijinul constant oferit de Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria colegilor din Republica Moldova, referindu-se la proiectele sociale, precum Echipa Mobilă de prestare a serviciilor medicale și sociale în raionul Strășeni, Casa Protejată „Oaza" pentru persoanele cu dizabilități mintale în raionul Edineț, intreprinderea socio-economică de catering „Floare de Cireș".

„În cooperare cu Biroul OMS din Republica Moldova a fost posibilă extinderea proiectului în derulare în domeniul prevenirii tuberculozei, hepatitelor virale și HIV în instituțiile de asistență socială. Activitățile implementate în parteneriat cu OMS nu doar aduc un aport esențial la reducerea tuberculozei, dar - în contextul pandemiei – la lupta cu răspândirea noului coronavirus în aceste instituții. Măsurile de prevenire a COVID-19 sunt îndreptate direct spre grupurile cu risc înalt de contaminare", a subliniat Excelența Sa, Dna Avallone.

În 2019, Biroul OMS în Republica Moldova a întreprins misiuni de evaluare a instituțiilor de îngrijiri pe termen lung pentru a evalua sistemul de prevenire și control al infecțiilor, elaborând o serie de recomandări și instruind angajații în domeniul prevenirii și controlului infecțiilor. În 2020, colaborarea cu instituțiile de asistență socială a rezultat în instruiri privind gestionarea COVID-19 și elaborarea Planului de răspuns la pandemia COVID-19 în instituțiile de îngrijiri pe termen lung.

„Astăzi este un moment istoric aș zice, pentru că parteneriatul OMS cu Ambasada Austriei a început acum câțiva ani, în cadrul unui proiect de control al tuberculozei, cu un accent important pe prevenirea și controlul infecțiilor în instituțiile de îngrijiri pe termen lung. Donația de astăzi este un gest de mare solidaritate internațională și sperăm că atât beneficiarii, cât și lucrătorii din instituții să se simtă mai protejați în fața pandemiei", a menționat Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

În cea de-a doua tranșă a ajutorului umanitar oferit de Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria și Biroul Regional OMS pentru Europa, Centrele de plasament temporar din Bădiceni, Brînzeni, Bălți, Orhei, Cocieri, Hâncești și Chișinău vor beneficia de măști, mănuși și halate de protecție.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!