ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Gheorghe Postovanu a realizat 15 lucrări de pictură și sculptură

17:15 | 22.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul artist plastic Gheorghe Postovanu a realizat recent 15 lucrări de pictură și sculptură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Postovanu a menționat că 10 dintre acestea sunt de pictură și cinci de sculptură. ”Cu lucrarea de sculptură – ”Ecou”, care simbolizează catastrofa mondială prin distrugerea naturii, am participat la Expoziția-Concurs de Artă Contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a, 2020”, iar cu cea de pictură, intitulată ”Furtună”, ce reprezintă o tulburare a naturii înainte de ploaie – la Saloanele de Toamnă. De asemenea, am realizat lucrarea de sculptură ”Nașterea Venerei”, precum și câteva stele în memoria actorilor trecuți în eternitate la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, a precizat autorul.

Totodată, Gheorghe Postovanu a participat la concursul organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova privind edificarea unui monument în memoria victimelor decedate în accidente de muncă, pe care l-a câștigat.

”Monumentul se va numi ”Atropos”. Este un personaj din mitologia greacă. Acesta aduce mesajul divinității din etern, care rupe firul vieții. În curând, voi participa la expoziția ”Eminesciana” cu lucrarea de pictură „Cămașa biruinței”. Ea reprezintă o cămașă însângerată, ornamentată cu portretele domnitorilor, iar în centru este portretul lui Iisus Hristos”, a mai spus cunoscutul sculptor și pictor.

Gheorghe Postovanu s-a născut la 1 iunie 1960 în Satul Nou, raionul Cimișlia. În anii 1983-1990, și-a făcut studiile la Facultatea Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" și la Facultatea Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1988, debutează la ”Saloanele de Primăvară”, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici. În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1997 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO.

A participat la mai multe expoziții naționale și internaționale. Este autorul monumentului lui Ștefan cel Mare din Bălți și al celui din Cimișlia, al bustului lui Mihai Volontir din Bălți și al altor lucrări de sculptură. A realizat lucrări monumentale în for public în R. Moldova, Australia, Cipru, Grecia și în alte țări. În 2000, Gheorghe Postovanu a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, în 2001 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul Victimelor Catastrofei de la Cernobîl din Chișinău, în 2002 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt pentru orașul Bălți, iar 2002 și 2004 a fost desemnat de către Uniunea Artiștilor Plastici drept ”Sculptorul Anului”. În 2004, a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” și cu Premiul Ministerului Culturii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!