ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va aloca alte 10 mln de euro pentru aprovizionarea cu apă a raioanelor Strășeni şi Călărași

13:17 | 23.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Guvernul Germaniei va aloca alte zece milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași. Pentru aceasta, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a semnat recent un acord suplimentar de grant cu Banca germană de dezvoltare Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), în scopul implementării proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", transmite MOLDPRES.

Din totalul grantului alocat, 8,5 milioane de euro vor fi utilizate pentru elaborarea proiectelor tehnice și contractarea lucrărilor de construcții pentru localitățile selectate. Acordul suplimentar ce asigură grantul de 1,5 milioane de euro este destinat măsurilor complementare ce țin de dezvoltarea instituțională și creșterea capacităților de operare a întreprinderilor ce gestionează serviciul de aprovizionare cu apă în raioanele menționate.

„O activitate importantă ce va fi realizată în cadrul proiectului este regionalizarea operatorilor de apă din Strășeni și Călărași, astfel fiind posibilă prestarea serviciilor către toate localitățile conectate la noua sursă de apă în urma construcției magistralei Chișinău-Strășeni-Călărași”, indică surse de la ADR Centru.

În prezent, echipa de experți elaborează proiectul tehnic pentru noul apeduct și proiectele tehnice preliminare pentru patru localități suplimentare.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, iar ADR Centru este instituția responsabilă de implementarea acestuia. Costul total al investițiilor preconizate constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

foto: ADR Centru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!