ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria capitalei va implementa proiecte pentru păstrarea nucleului istoric al Chișinăului

13:24 | 23.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău va implementa proiecte pentru păstrarea nucleului istoric al capitalei, transmite MOLDPRES.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat astăzi, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Nucleul istoric al Chișinăului” că va depune eforturi pentru a exclude din Planul Urbanistic General al municipiului a tuturor prevederilor care contravin statutului juridic de monument protejat de stat de categorie națională a nucleului istoric.

Printre acțiunile enumerate pentru menținerea și păstrarea valorilor arhitectonice ale nucleului istoric din Chișinău au fost enumerate elaborarea Planului de fundamentare istoric-arhitectural și istorico-urbanistic pentru nucleul istoric, dezvoltarea orașului conform modelului policentric, prin crearea unui nou pol de dezvoltare, organizarea Serviciului Patrimoniului Cultural ca structură a administrației publice municipale specializată în protejarea bunurilor de patrimoniu cultural imobil, atribuirea de competențe în domeniul protejării bunurilor de patrimoniu cultural imobil, constituirea Consiliului pentru Patrimoniu Cultural imobil pe lângă Primarul General.

În același timp, una din acțiunile primordiale pentru păstrarea centrului istoric ar fi unificarea teritoriului nucleului istoric al Chișinăului în cadrul unei preturi.

foto: facebook.com/Ion.Ceban.public/photos

img20010236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!