ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PAS și Platforma DA își reiterează opțiunea pentru alegeri parlamentare anticipate

13:27 | 23.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Platforma DA, au venit cu reacții după demisia Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu și și-au reiterat opțiunea pentru alegeri parlamentare anticipate. PDM, dar și celelalte grupuri parlamentare, nu au venit încă cu o poziție la acest subiect, comunică MOLDPRES.

Conducerea PAS a anunțat că susține dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor anticipate. „Demisia Guvernului deschide calea cea mai scurtă spre anticipate. Acum se discută mai multe scenarii: foi de parcurs, guvern de tranziție. Trebuie să înțelegem că Parlamentul actual nu poate numi un Guvern”, a opinat președintele fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu.

Și Platforma DA a transmis un comunicat în care a anunțat că formațiunea își reiterează opțiunea pentru “alegeri parlamentare anticipate, declanșate imediat conform procedurilor constituționale sau organizate de un Guvern de tranziție responsabil, capabil să gestioneze criza economică și sanitară de până la viitoarele alegeri parlamentare anticipate, libere și corecte”.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că își dă demisia împreună cu întregul Cabinet de miniștri și ar urma să aibă o întrevedere cu președintele ales, Maia Sandu, pentru a pune la punct activitatea Guvernului în exercițiu.

Potrivit legislației, Cabinetul de miniștri va fi în exercițiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În perioada în care este demisionar, acesta va îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice și nu poate lua decizii ce țin de politica externă și nu are dreptul la inițiativă legislativă.

De asemenea, președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat un nou Cabinet de miniștri, Legislativul este dizolvat și se declanșează alegeri parlamentare anticipate.

img20010237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!