ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială: COVID-19 a înrăutățit drastic perspectivele Republicii Moldova

13:49 | 23.12.2020 Categorie: Economic

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. COVID-19 a înrăutățit drastic perspectivele Republicii Moldova. Banca Mondială estimează o contracție a economiei în 2020 de o magnitudine nemaivăzută de la marea recesiune globală din 2009 şi o scădere a PIB de -7,2 procente în 2020, transmite MOLDPRES cu referire la un raport al Băncii Mondiale.

„Pierderile asociate cu câștigurile salariale și scăderea remiterilor din cauza carantinei în Moldova, precum și la principalii săi parteneri economici vor afecta negativ gospodăriile casnice. Anticipăm creșterea sărăciei cu un punct procentual în acest an până la circa 13 procente. O mare parte din activitățile investiționale a fost amânată sau anulată din cauza incertitudinii. Cererea globală astenică, în combinație cu seceta din acest an, vor constrânge exporturile. Pe de altă parte, din cauza consumului anemic pe tot parcursul anului, și importurile se vor contracta; ca rezultat, contribuția exporturilor nete va fi pozitivă. În ceea ce privește producția, ne așteptăm ca această combinație dintre pandemie și secetă extremă să afecteze majoritatea sectoarelor economiei", indică Banca Mondială.

Potrivit raportului Băncii, incertitudinile legate de evoluția pandemiei vor menține economia sub nivelul său potențial. „În cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri, prognozăm o creștere economică de 3,8 procente în 2021. Încrederea consumatorilor și a investitorilor se va redresa pe fundalul stabilizării remiterilor, creșterii salariilor publice și a poziției monetare acomodative”, conform raportului.

De asemenea, se așteaptă ca majoritatea sectoarelor să-și revină, deși experții Băncii susțin că nivelul anului 2019 va fi atins doar în 2022. „Sectorul agricol își va reveni puternic după recolta slabă din acest an. Deși estimăm că deficitul de cont curent se va micșora în 2020, el se va lărgi treptat pe măsură ce economia începe să accelereze. În mod similar, se preconizează că inflația medie va înregistra valori sub nivelul de 5 procente al țintei pe parcursul anilor 2020-2021, dar va crește pe măsură ce redresarea se intensifică”, arată documentul.

Specialiştii Băncii Mondiale au mai apreciat că „deficitele fiscale vor înregistra valori mai mari decât cele istorice". „Se așteaptă ca măsurile fiscale introduse pentru a atenua impactul pandemiei să stimuleze un deficit fiscal de 4,5 procente din PIB în 2020, mai mare decât mediile istorice, dar mai puțin de jumătate decât ceea ce a fost planificat în ultimele amendamente la legea bugetului de stat. În timp ce întreprinderile se confruntă cu dificultăți, iar gospodăriile suferă din cauza creșterii slabe a locurilor de muncă și a salariilor, ne așteptăm ca poziția fiscală să se deterioreze din cauza colectărilor la buget mai slabe. În consecință, datoria publică va crește rapid, dar va rămâne relativ mică în accepțiunea standardelor internaționale”, se arată în raport.

Există riscuri considerabile asociate cu această rundă de prognoze economice. Recuperarea fragilă se bazează nu doar pe condiții favorabile legate de lansarea cu succes a vaccinului, ci și de capacitatea autorităților de a înainta cu măsuri de politici structurale pe termen lung în paralel cu implementarea masurilor de redresare a economiei.

„Având în vedere nevoile de finanțare sporite, determinate de o povară tot mai mare a salariilor și a transferurilor sociale, este esențial de asigurat eficiența fiscală și accesul la finanțare externă. Agenda nefinisată a reformei justiției și a guvernanței, împreună cu o amprentă mare a statului în economie, reprezintă impedimente structurale importante. Reformele din sectorul financiar nebancar, reglementările concurențiale și de prețuri, combaterea corupției și asigurarea statului de drept, precum și consolidarea productivității sunt esențiale pentru reziliența sectorului privat, redresarea economică durabilă și trecerea la o nouă paradigmă de creștere”, indică raportul Băncii Mondiale la compartimentul ce ține de Republica Moldova.

foto: Banca Mondială 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!