ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de ceramică decorativ-artistică a fost vernisată la un muzeu din capitală

17:05 | 23.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. O expoziție de ceramică decorativ-artistică „Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”,  a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

 Solicitat de agenție, directorul muzeului, Petru Vicol a menționat că expoziția cuprinde peste 200 de piese. ”Este o expoziție excepțională din piese de ceramică decorativ-artistică a familiei Andrei și Victoria Sclifos. Sunt piese de mare valoare, care în timp vor deveni opere de artă și vor completa colecțiile muzeelor din țară și de peste hotare, precum și colecțiile private”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, artistul ceramist Andrei Sclifos este recunoscut prin stilul său inconfundabil de a da viață lutului, creând personaje din poveștile populare și piese decorative, cu măiestria unui pictor și ceramist desăvârșit,  ce pune în aplicare vechile tehnici de olărit și noile metode moderne. Andrei Sclifos este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, iar Victoria Sclifos - lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, artist plastic,  care în tandem cu soțul, începând cu anul 1993, contribuie la desăvârșirea tehnică și artistică a pieselor de ceramică.  Andrei și Victoria Sclifos au fost înalt apreciați la expoziții internaționale din Franța, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Belgia, China și România.

Impresionați de aspectul satelor românești, care au păstrat spiritul secolului al XIX-lea, și de personajele din poveștile lui Ion Creangă, ceramiștii Andrei și Victoria Sclifos au creat cele mai caracteristice figuri umane, ce se remarcă prin finețea executării și naturalismul viziunii artistice. În expoziție sunt prezentate lucrări de ceramică ce ilustrează o mahala a satului românesc în timpul iernii și o secvență din obiceiul „Colindatul lângă prispa casei”. Sculpturile și compozițiile decorativ-artistice de diferite dimensiuni impresionează prin diversitatea formelor și a decorului, dar mai ales prin emoțiile ce ne transmit personajele.

Familia de ceramiști Sclifos folosește lutul roșu, obținut prin ardere nereducătoare, și cele mai diverse tehnici de modelare și decorare a ceramicii. Este folosită tehnica de decorare prin angobare, pictura cu pensula, acoperirea cu diverse materiale precum glazura, emailul. Sunt folosite șamota, modelarea manuală și la roata olarului, incizia, sgraffito. Pictura și cromatica folosită se deosebesc prin simplitatea și căldura culorilor ce scoate în evidență culoarea naturală a lutului roșu.

Expoziția va fi deschisă până la 14 februarie 2021.

foto: MNEIN

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!