ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cca 70 de afaceri create de migranți vor primi finanțare nerambursabilă

18:18 | 23.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Șaizeci şi şase de companii din 24 de raioane ale țării au fost selectate astăzi pentru finanțare nerambursabilă de către Comitetul de supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Întreprinderile câștigătoare vor beneficia de granturi de până la 250 de mii de lei fiecare, creând peste două sute de  locuri de muncă, transmite MOLDPRES.

Companiile selectate spre finanțare vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, baciferilor, florilor, plantelor aromatice, înființarea plantațiilor de cătină albă, livezilor de nuci, apicultură, creșterea animalelor și păsărilor. Totodată, 22 de afaceri activează în domeniul prestării serviciilor: agrement și agroturism, de reparație a autovehiculelor, de transportare a pasagerilor și mărfurilor, de întreținere și înfrumusețare corporală și stomatologie. Cinci întreprinderi își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare, cu activități în producerea paharelor, alimentelor și berii, produselor de panificație și patiserie, fabricarea articolelor din lemn.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 79% își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 21% activează în municipiul Chișinău. Respectiv, în capitală activează 14 întreprinderi, câte 5 în UTA Găgăuzia și Telenești, câte 4 în raioanele Orhei, Ialoveni și Ungheni, câte 3 întreprinderi sunt localizate în raioanele Cantemir, Hâncești, Nisporeni și câte 2 în raioanele Taraclia, Cahul, Ocnița, Căușeni, Cimișlia și Călărași și câte o întreprindere își vor dezvolta activitatea în raioanele – Dubăsari, Briceni, Ștefan Vodă, Dondușeni, Glodeni, Edineț, Leova, Florești și Soroca.

Pe parcursul anului curent au fost finanțate 121 de afaceri în sumă totală de circa 30 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de 77 de milioane de lei.

„PARE 1+1” este un program implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii timp de 10 ani, finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene. Până în prezent, la Program s-au înregistrat 3100 persoane și au fost instruiți 2611 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1691 întreprinderi, în sumă de 348,68 milioane de lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie circa 1041,88 milioane de lei, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie.

Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

foto: ODIMM

img20010249

img20010249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!