ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul silvic al Republicii Moldova a fost actualizat

10:19 | 24.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Codul silvic al Republicii Moldova a fost ajustat la noile cerințe şi provocări cu care se confruntă domeniul forestier, fiind completat cu prevederi ce stau la baza gestionării durabile a pădurilor. Proiectul documentului a fost aprobat în această săptămână de Guvern, transmite MOLDPRES.

Proiectul Codului silvic are scopul de a asigura continuitatea pădurilor și biodiversității în corelație cu condiţiile de creştere a influenței activității antropice și a schimbărilor climatice, precum și prevede reglementări noi şi actualizate ce vor contribui la valorificarea rațională a produselor pădurii.   

„Documentul a fost redactat pentru ca pădurile din Republica Moldova să fie utilizate în strictă concordanță cu funcțiile ecologice și social-economice, fiind promovate interesele cetățenilor țării referitor la respectarea dreptului la un mediu sănătos de viață”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

De asemenea, în noul proiect au fost incluse tarife de calcul a cuantumului despăgubirilor prejudiciului cauzat încălcării legislației silvice, precum activități de tăiere ilicită, vătămarea arborilor, distrugerea culturilor silvice, deteriorarea sistemelor de drenaj etc. 

„Implementarea acestui proiect prevede majorarea suprafeței terenurilor împădurite, prin promovarea unei noi practici de gestionare durabilă a pădurilor. Intenționăm ca suprafețele împădurite să fie majorate până la 15% din teritoriul țării. Alte prevederi importante ale proiectului țin de stoparea degradării biodiversității forestiere, prin promovarea tipului natural de pădure și asigurarea diversității biologice a pădurii, interzicerea fragmentării terenurilor fondului forestier, a construcțiilor și arendarea neautorizată”, conform ministerului de resort.

Pentru implementarea proiectului vor fi alocate resurse financiare din bugetul de stat, precum și din surse de finanțare externă, prin negocieri cu partenerii de dezvoltare. 

foto simbol

img20010266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!