ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Florina Breazu: ”Am organizat expoziții, am editat un catalog și am realizat mai multe lucrări de pictură”

15:46 | 24.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Criticul de artă și pictorița Florina Breazu, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a organizat și prezentat în perioada pandemiei expoziții, a editat un catalog și a realizat 15 lucrări de pictură, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu a menționat că în această perioadă a organizat o expoziție jubiliară cu genericul ”Timp fără timp” a Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, la 50 de ani de activitate, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală.

Expoziția a cuprins 107 lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă semnate de 77 de autori: profesori și absolvenți ai liceului, dintre care 90 la sută sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. ”Unul dintre dezideratele majore ale acestui proiect curatorial a fost cultura memoriei și memoria culturii, care ne-a ghidat spre atitudinea de gratitudine față de înaintași, față de cei care au edificat ceea ce înseamnă astăzi Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieruˮ. De asemenea, am editat și catalogul cu lucrări de pictură ”Timp fără timp”. În calitate de vicepreședinte al UAP și critic de artă, am prezentat mai multe expoziții organizate la Centrul ”C. Brâncuși” și Muzeul Național de artă al Moldovei”, a precizat vicepreședintele UAP.

Totodată, Florina Breazu a participat la expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția XXX, cu lucrarea ”Particule VIII”, unde a obținut premiul ”Mihail Grecu”, precum și la Tabăra de creație ”Retezat 2020”, care a avut loc la Chișinău.

”Am continuat seria de lucrări ”Particule” și am realizat 15 picturi. În prezent, lucrez la teza mea de doctorat cu tema ”Arta abstractă în contextul  fenomenului artistic din R. Moldova”, pe care o voi susține la Universitatea Națională de Arte din București”, a mai spus  cunoscutul artist plastic.

Florina Breazu s-a născut la 5 ianuarie 1973 în orașul Chișinău. A absolvit  Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din  Chișinău și Facultatea de Arte Decorative a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 2014 este doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București. În 2019-2020 a fost director adjunct la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chișinău, iar din 2020 este vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, România, Federația Rusă, Arabia Saudită, SUA, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania și din alte țări.

img20010281

img20010281

img20010281

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!