ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul și cineastul Vlad Ioviță ar fi împlinit 85 de ani

09:15 | 25.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Prozatorul, scenaristul și regizorul de filme Vlad Ioviță, laureat al Premiului de Stat, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, scriitorul Vladimir Beșleagă a menționat că Vlad Ioviță a scris o proză foarte interesantă, cinematografică și plastică. „În cinematografie a fost un documentarist foarte bun. Este autorul filmelor documentare „Păienjenişul”, „Malanca”, „Măștile iernilor noastre”, ”Dansuri de toamnă”, precum și al filmelor de lung metraj „Nuntă la palat”, „Dimitrie Cantemir”, „Calul, pușca și nevasta”, „Făt-Frumos” etc.”, a specificat Vladimir Beșleagă.

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a afirmat că, deși a trăit doar 48 de ani, Vlad Ioviță și-a dat în scurta lui viață măsura talentului și în literatură, și în cinematografie. „Vlad Ioviță este un cineast și un scriitor de o valoare netrecătoare, care a lăsat pagini memorabile în istoria literaturii şi culturii noastre”, a constatat Arcadie Suceveanu

Potrivit scriitorului Nicolae Popa, Vlad Ioviţă a fost o personalitate polivalentă, care a excelat atât în cinematografie, cât și în literatură, balet și pictură. „A fost curios să cunoască toate domeniile artelor. Este impresionantă biblioteca lui, care acum se află în posesia Muzeului Național de Literatură „M. Kogălniceanu”. Răsfoind cele peste două mii de volume, în care sunt subliniate mai multe fraze, te convingi că acestea au fost citite și răscitite de el”, a constatat Nicolae Popa.

Vlad Ioviță s-a născut la 25 decembrie 1935 în satul Cocieri, raionul Dubăsari. În 1954, a absolvit Școala de balet „A. Vaganov” de pe lângă Teatrul de Operă și Balet „Kirov” (fostul Teatru Imperial „Mariinsk”) din Sankt-Petersburg și în 1964 – cursurile superioare de scenaristică și regie de pe lângă Institutul Unional de Cinematografie din Moscova. A activat în trupa de balet a teatrului ”Muzical-Dramatic ”A.S. Pușkin” din Chișinău, azi Teatrul Național ”Mihai Eminescu” (1957-1958), ulterior – la Studioul  ”Moldova-Film”. A exercitat și funcția de secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Cineaștilor din Moldova (1981-1983). A semnat libretul ”Meșterul Manole” (muzica de V. Poleakov și V Slivinski). A jucat roluri: mazurca (”Lacul lebedelor” de P. Ceaikovski), prietenul lui Collin (”Fata rău păzită” de P. Hertel), Șamanul, Voinicul (”Spada frântă de E. Lazarev) ș.a.

Este autorul filmelor documentare „Păienjenişul”, „Malanca”, „Măştile iernilor noastre”, „Dansuri de toamnă”, ”Piatră, piatră”, precum și al filmelor de lung metraj „Nuntă la palat”, „Dimitrie Cantemir”, „Calul, puşca şi nevasta”, „Făt-Frumos”.  A semnat scenariul la filmul ”Se caută un paznic” (după povestea ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă, în regia poetului și regizorului Gheorghe Vodă), precum și cărțile de proză: „Râsul şi plânsul vinului” (1965), „Dincolo de ploaie” (1970), ”Trei proze” (1971), „Dimitrie Vodă Cantemir”, nuvelă cinematografică (1973), „Un hectar de umbră pentru Sahara” (1984), ”Friguri” (1985) ş.a. În 1976, a fost distins cu Premiul de Stat și în 1982 i s-a conferit  titlul onorific ”Maestru emerit al artei”. Vlad Ioviţă s-a stins din viață la 24 iunie 1983. Astăzi, liceul din satul său natal, Cocieri, Dubăsari, îi poartă numele.

img20010290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!