ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fracțiunea PAS s-a pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate

14:12 | 28.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/.Alegerile anticipate ar fi singura soluție pe care o cer cetățenii, iar PAS examinează  mai multe opțiuni care ar duce la dizolvarea actualului Parlament. Anunțul a fost făcut de liderul fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu, după consultările cu Președintele R. Moldova, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

La consultările cu Maia Sandu au participat cinci deputați PAS: Igor Grosu, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco, Doina Gherman și Dan Perciun. La final președintele interimar al PAS, Igor Grosu a opinat că țara are nevoie de un nou Parlament, iar cea mai simplă cale este ca actualul Parlament să nu aprobe nicio hotărâre timp de 90 de zile, până la 17 martie 2021.

„ Nu au fost niciun fel de  propuneri, pentru că optăm pentru alegeri anticipate. Orice discuții despre un Guvern anticriză duce la amânarea alegerilor anticipate și este o capcană”, a opinat Grosu.

Acesta a mai adăugat că o altă opțiune examinată de PAS ar fi o autodizolvare a Parlamentului, care însă nu este prevăzută în Constituție. ”Am auzit opțiunea autodizolvării, poate fi discutată. O să fim interesați să aflăm și poziția Înalții Curți față de această opțiune”, a spus Grosu.

În dimineața zilei curente șeful statului a anunțat că va avea consultări cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare.

Ion Chicu a anunțat în dimineața zilei de 23 decembrie intenția sa de a pleca din funcția de premier. Potrivit lui, astfel s-a făcut primul pas pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit legislației, Cabinetul de miniștri ar urma să fie în exercițiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În perioada în care este demisionar, acesta va îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice.

De asemenea, Președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat un nou Cabinet de miniștri legislativul este dizolvat și  se declanșează alegeri parlamentare anticipate.

 

foto: Facebook 

img20010331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!