ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Tudor Zbârnea a împlinit 65 de ani

08:25 | 29.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Pictorul Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, laureat al Premiului Național, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, subiectele din pictura autorului ne vorbesc despre esențele și originile omenirii, încadrate într-un limbaj, care se raportează la  cele mai recente forme de expresie plastică. Artistul reușește să unească polurile, începutul și prezentul, evidențiind unitatea primordială, ciclul nesfârșit al timpului și al universitalității. ”Tudor Zbârnea ne situează în ierarhiea generală a valorilor, a rosturilor morale și umane fundamentale. Formula plastică marcată de melancolie și visare, formele suave, transparente și fantomatice suportă expresivitatea gestualismului care înregistrează cu fidelitate tensiunile spirituale și fizice ale autorului în momentul creației”, a subliniat Florina Breazu.     

S-a născut la 29 decembrie 1955, la Nisporeni. În 1981 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chişinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”), iar  în 2001 –Universitatea de Arte din Iași, România, Facultatea de Arte Plastice, secția pictură, în clasa profesorului Corneliu Ionescu.

A fost pictor-decorator la Academia de Ştiințe a Moldovei, șef adjunct al Departamentului Cultură al Primăriei Municipiului Chişinău (1990-1992), director al Direcției Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii (1992-1994). În anii 1994-2000 a locuit şi activat la Bucureşti, România. Din 2002 și până în prezent este director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.   

În anul 1984 a debutat în cadrul unei expoziții de artă contemporană organizată la Chișinău. A participat la peste 300 de expoziții organizate în țară şi străinătate. Până în prezent, a avut peste 25 de expoziții personale în Belgia, Belarus, Franța, Italia, Moldova, România, Ucraina, Rusia, și numeroase expoziții relevante colective în Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Olanda , Italia, Lituania, Rusia, Turcia și Polonia. Lucrările sale se află în mai multe muzee din ţară şi de peste hotare.

Tudor Zbârnea este laureat a numeroase premii, medalii, trofee și alte mențiuni în cadrul diferitelor concursuri și saloane de artă internaționale și naționale, între care: Premiul Ministerului Culturii, Concursul Național în domeniul Artelor Plastice, Chișinău (2010); Grande Medalle d’Or, Salon Grand Prix International de Prestige M. C. A. de Cannes (2009, 2010); titlul onorific ”Maestru în Artă" (2009); Trofeul Vicolo Poldo, ediția 35, Como, Italia (2009) ş.a. În 2014 Tudor Zbârnea a fost distins cu Premiul Național al R. Moldova.  În 2017 a  a fost ales membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina și în 2018 – membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

 

foto: moldpres.md

 

 

img20010342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!