ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinții R. Moldova și al României au semnat o declarație comună

14:31 | 29.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/.Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și președintelui României, Klaus Iohannis, au semnat astăzi o declarație comună prin care au reconfirmat caracterul special al relațiilor bilaterale, comunică MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă susținută în comun Președintele R. Moldova, Maia Sandu a menționat că România și Republica Moldova reintră de astăzi într-o nouă etapă de interacțiune frățească și deschisă. ”În aceste zile, Moldova pășește într-o nouă etapă, atât în plan intern, cât și extern. O etapă de ieșire din izolare, o etapă de relansare a Parteneriatului strategic cu UE”, a opinat Sandu.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru susținerea pe care a oferit-o România țării noastre, în toți anii de la proclamarea independenței și a specificat că datorită sprijinului financiar al Bucureștiului, au fost reparate școli și grădinițe, au fost cumpărate autobuze școlare și au fost sprijinite programe culturale. De asemenea, șeful statului a mulțumit  Bucureștiului pentru ajutorul oferit de la începutul pandemiei de COVID-19, precum  și pentru vizita de lucru a medicilor români.

Liderul de la Cotroceni a ținut să precizeze că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor RM. “Prezența mea, investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă oferită de România în ultimul an dovedesc acest lucru. Suntem alături de președintele R. Moldova și suntem pregătiți să furnizăm asistența pentru programul reformator și gestionarea multiplelor crize”, a spus Klaus Iohannis.

El a anunțat și un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii RM. Acesta prevede încheierea rapidă al celui de-al șaselea protocol adițional la acordul bilateral privind grantul de 100 de milioane de euro. De asemenea, România va furniza 200 de mii de doze de vaccin R. Moldova și va trimite la Chișinău, în perioada imediat următoare, o echipă de experți care vor ajuta la pregătirea strategiei de vaccinare.

La finalul conferinței de presă cei doi lideri au semnat o declarație comună, iar Maia Sandu i-a dăruit omologului său o monedă comemorativă, dedicată medicilor. În document se precizează că  România și R. Moldova subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării, cu accent pe aspectele de interes strategic și își exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor comune.

 

foto: moldpres.md

img20010354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!