ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ecaterina Ajder: ”Am realizat mai multe lucrări de pictură, tapiserie și artă textilă”

18:48 | 30.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/.Artistul plastic Ecaterina Ajder, conferențiar universitar la Catedra Artă Decorativă a Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice  de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, a realizat în perioada pandemiei mai multe lucrări de pictură, tapiserie și artă textilă și a activat în calitate de cadru didactic, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ecaterina Ajder a menționat că a participat cu trei lucrări monumentale de artă textilă (tapiserie, pâslă, broderie, colaj textil)  la expozițiile ”Saloanele Moldovei”, ”Autumnala” și la Bienala Națională de Artă Decorativă: ”Crucifix”, ”Altar” și ”Caleidoscop” din ciclul mai vechi  ”La cules de îngeri”,  după Ana Blandiana.

”Am realizat patru lucrări de pictură și altele – de artă decorativă. Toată vara am muncit în atelier. Totodată, am profesat la Universitate, unde am fost timp de 11 ani șefă de catedră. Am editat două suporturi de curs, ghid pentru studenți și masteranzi. Anterior, am obținut un proiect de la Ministerul Culturii din România și am editat un album cu lucrările mele. Acesta are 100 de pagini. Am avut o expoziție la Galeria de Artă din Bacău, unde am prezentat 75 de lucrări de pictură și artă textilă. Mă bucur că am  șase lucrări în sala de degustație cu șemeneu de la Cricova, cu genericul ”Nostalgii arhaice”, inspirate din cultura Cucuteni”, a mai spus cunoscuta pictoriță.

Ecaterina Ajder s-a născut pe 11 martie 1961  la Cahul. Și-a făcut studiile la Școala de Arte Plastice pentru copii din Cahul, clasa profesorilor Gheorghe Huzun şi Petru Berdiu (1972-1976), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală (,,I. Repin”) din Chișinău, secția Pictură, clasa profesorilor Stanislav Babiuc și Mihail Tihonciuc (1976-1980) și la Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, clasa profesorilor: Constantin Crăciun, Petru Severin, Emil Negară și Alexandru Cuzmin, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (1980-1985). A făcut stagii la Institutul de Stat de Artă Academică „V.I. Suricov”, Moscova, Federația Rusă (1992) și la Academia de Arte Vizuale „Ioan Alexandrescu”, Cluj-Napoca, România (1995).

Debutează cu pictură la expozițiile naționale, organizate la Chișinău, și unionale, la Moscova, Federația Rusă (1983). În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1995 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. În perioada 1993-2004 este șefă de catedră Artă Decorativă, facultatea Arte Plastice şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și din 2000 – conferențiar universitar.  În 2010, i s-a conferit  titlul onorific ”Maestru in Artă din Republica Moldova”. A fost  distinsă cu mai multe premii la diverse concursuri naționale și internaționale. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările  Ecaterinei Ajder se află în colecții publice și private din R. Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Germania, Rusia, Venezuela, SUA, Israel, Franța, Canada, Spania, Italia, Ucraina, Polonia, Slovenia, Cehia și Marea Britanie.

 

foto: moldpres.md

 

 

 

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!