ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța este codașa UE în procesul de vaccinare.

18:35 | 30.12.2020 Categorie: Externe

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Politicieni şi medici francezi, printre care celebrul genetician Axel Kahn, şi-au exprimat miercuri regretul cu privire la campania de vaccinare ce se derulează deja Franţa şi pe care o consideră "excesiv de prudentă", sau pur şi simplu mult prea lentă în comparaţie cu campaniile similare din alte ţări europene, transmite Moldpres cu referire la Agerpres.

"Germania a vaccinat deja peste 42.000 de persoane, Regatul Unit a ajuns la 900.000 de vaccinări iar în Franţa s-au înregistrat mai puţin de 200! După măşti, teste şi izolare, un nou eşec ar fi teribil", a susţinut senatorul Bruno Retailleau  într-un mesaj postat pe Twitter prin care solicită guvernului "să publice calendarul de vaccinare al caselor de bătrâni pentru fiecare departament în parte".

Strategia prudentă a guvernului "nu este adaptată la o situaţie care este foarte periculoasă", a subliniat într-o alocuţiune la radio Europe 1 Axel Kahn, preşedintele Ligii Naţionale franceze împotriva Cancerului, chiar dacă, a adăugat el, între 30% şi 35% dintre francezi sunt "vaccino-sceptici".

Axel Kahn a lansat un apel pentru strategii care să ţintească "persoanele teribil de ezitante".


Pe canalul CNEWS, profesorul Philippe Juvin, şeful Departamentului de primiri urgenţe de la spitalul Georges Pompidou, a subliniat că Franţa "nu dispune de o strategie vaccinală". "În ceea ce mă priveşte, mi-ar plăcea să mă vaccinez pentru a da un exemplu şi pentru a le spune oamenilor: nu murim de la vaccin ci de Covid, iar atunci când nu murim facem forme grave care sunt foarte invalidante".

Conform unui sondaj Ipsos Global Advisor/Forumul Economic Mondial, publicat marţi, Franţa este "campioana lumii" la refuzul vaccinărilor: doar 4 din 10 francezi acceptă să facă vaccinul anti-covid.

În primele trei zile ale campaniei de vaccinare lansată duminică în Europa, mai puţin de 100 de persoane au fost vaccinate în Franţa, în timp ce obiectivul este ca până la sfârşitul lui februarie numărul celor vaccinaţi să ajungă la 1 milion.

 

foto: agora.md

 

img20010382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!