ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul, Ion Chicu, a venit cu un raport pe final de mandat

12:31 | 31.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/.Prim-ministrul, Ion Chicu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au prezentat rapoarte de activitate pe final de mandate, comunică MOLDPRES.

Prim-ministrul, Ion Chicu, a mulțumit colegilor din Cabinetul de miniștri și a remarcat că toți ei au dat dovadă de profesionalism. El a adăugat că un raport mai amplu va prezenta Guvernul în ianuarie 2021.

„A fost un an dificil pentru toți, însă Republica Moldova a reușit să parcurgă acest an cu demnitate și într-o manieră echitabilă. Noi avem potențial să ne dezvoltăm să ne concentrăm pe muncă și mai puțin pe politică. Nici în cel mai optimist scenariu, care puteam să-l avem în vară, nu ne imaginăm că putem să avem supra-încasări la venituri din buget. Mai sper că noua conducere să lucreze fără să se implice în politică și campanii electorale”, a  spus Chicu.

Prima cu un raport detaliat a venit ministrul MSMPS, Viorica Dumbrăveanu. Acesta a trecut în revistă majorările operate în ultima perioadă la plățile sociale. „S-a realizat în două etape reexaminarea pensiilor pentru 23 de mii de beneficiari. S-au indexat dublu pensiile pentru 682 de mii de beneficiari. Pensia de urmaș pentru copii a fost majorată cu 28%  și în premieră s-a acordat indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți. De asemenea, s-a majorat cuantumul alocației lunare de stat pentru veteranii de război de la 100 la 500 lei. S-a majorat nivelul venitului lunar minim garantat utilizat la calcularea dreptului la ajutor social pentru fiecare copil de la 50 la 75%. Indexarea nivelului venitului lunar minim garantat a crescut cu 4,8%”, a spus Dumbrăveanu.

Ea adăugat că anul 2020 a fost unul extrem de dificil din cauza pandemiei de COVID-19, iar sistemul de sănătate a fost supus unei mari presiuni. Astfel s-a decis majorarea cu 70% a salariilor și majorarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a menționat că în ultimul an PIB-ul s-a diminuat cu 2,8%. De asemenea, au scăzut exporturile, s-a redus consumul intern și au scăzut importurile.

Și ministrul Finanțelor,Serghei Pușcuța, a precizat că în 2020 s-a amânat achitarea impozitului pe venit și taxei locale, s-a redus numărul impozitelor și contribuțiilor aferente plăților salariale, iar cota TVA pentru HORECA a fost redusă de la 20 la 15% și de la 15 la 12% din 1 ianuarie 2021. Astfel soldul datoriei de stat este 66,9 miliarde de lei, iar ponderea datoriei de stat în PIB este de 33,2%. “Veniturile în Bugetul Public sunt supraexecutate cu 1,2 miliarde de lei și avem deficitul de 11 miliarde de lei”, a comunicat Pușcuța.

La 23 decembrie, premierul Ion Chicu, a anunțat că demisionează. Ulterior a precizat că va exercita interimatul funcției doar până la finele anului.

Guvernul condus de Ion Chicu a fost învestit la data de 14 noiembrie 2019.

 

foto: moldpres.md

img20010399

img20010399

img20010399

img20010399

img20010399

img20010399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!