ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alexandru Grecu: ”2020 a fost un an în care am învățat să lucrăm în alte condiții”

14:19 | 31.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Directorul Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, actorul și regizorul Alexandru Grecu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului Național, a afirmat că 2020 a fost un an în care creatorii de artă învățat să lucreze și să activeze în alte condiții, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexandru Grecu a menționat că pandemia a lovit crunt asupra oamenilor de creație, fiind sistate toate reprezentațiile, cu excepția perioadei 15 august-28 noiembrie.

Totodată, artistul a afirmat că pandemia a avut și ”plusurile” ei: a impus toți creatorii de artă să caute alte forme de dialog cu spectatorii, un regim mult mai sever pentru managerii instituțiilor de cultură și i-a obligat să  caute  noi priorități  financiar-economice, precum și organizatorice.

”Anul 2020 ne-a învățat să vindem producția noastră și virtual, ne-a pus la încercare devotamentul nostru față de profesie. Ne-a  făcut să fim mai uniți și să modificăm politica repertorială, care este un punct strategic în comunicarea cu spectatorul. Îmi doresc cel mai mult redeschiderea  sălilor de spectacole și să ne revenim din situația critică financiar-economică, fiindcă toate instituțiile publice de cultură au suferit enorme pierderi în această privință”, a specificat cunoscutul actor și regizor.

În 2020, Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, a organizat trei premiere, ediția a IV-a a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană ”Festis”, la care au fost prezenți 10 dramaturgi din șapte țări și a participat la trei festivaluri: Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, Festivalul Formelor Noi de Teatru din Pitești și la Festivalul de Teatru din Deva. Totodată, a fost realizat filmul documentar ”Satiricus – 30 de ani”,  au fost lansate două volume  din colecția ”Satiricus”. Instituția a participat la două  proiecte internaționale și a inițiat un parteneriat  cu Teatrul din Pitești și Teatrul din Deva, unde Alexandru Grecu a montat câteva spectacole.

 

foto: moldpres.md

img20010402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!