ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea poetei Liuba Dimitriu

09:48 | 01.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/.Astăzi s-au împlinit 120 de ani de la nașterea poetei Liuba Dimitriu, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, scriitoarea Călina Trifan a afirmat că, suferind de o boală incurabilă,  Liuba Dimitriu a ales o formă de supraviețuire - poezia. ”A fost poeta care n-a trișat. Când îi citești versurile, te convingi că moartea pentru ea a fost un fals”, a opinat  Călina Trifan. Iar scriitoarea Marcela Mardare, directorul Editurii ”Pontos”, care a editat o carte a regretatei poete, a afirmat că prin poezia sa, Liuba Dimitriu a fost ”un crin al Basarabiei”.

Liuba Dimitriu s-a născut pe 1 ianuarie 1901 în satul Ciucur-Mingir, județul Tighina, dintr-un tată bulgar și o mamă grecoaică. Ea însă se considera româncă. A absolvit Liceul din Comrat, după care s-a stabilit cu traiul la Chișinău. Aici lucrează ca funcționară la Arhiepiscopie (1916), la Primăria Chișinău translatoare (1919-1923) și la Prefectura Poliției (1923-1930). A scris poezii de la vârsta de 18 ani.

S-a stins din viață pe 22 martie 1930, la vârsta de numai 29 de ani, la Mănăstirea Văratic. Liuba Dimitriu a fost înmormântată în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău. În 1931, i-a apărut volumul postum „Crinii Basarabiei”. În 2011, cartea ”Crinii Basarabiei” a regretatei poete a văzut lumina tiparului într-o nouă ediție la Editura „Pontos”, prefațată de Aliona Grati și a fost lansată la Chișinău. Astăzi, o stradă din oraș îi poartă numele.

 

foto: moldpres.md

img20010407

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!