ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

21 ianuarie 2005. Preşedintele României Traian Băsescu în vizită la Chişinău

00:00 | 01.01.2021 Categorie:

La 21 ianuarie 2005, după o pauză de 6 ani, un președinte al României întreprinde o vizită oficială la Chișinău. Pauza a fost cauzată de situația politică instabilă din Moldova și alegerile anticipate din 2001. Nici primii ani de guvernare comunistă nu promiteau nimic bun. Vladimir Voronin în permanență aducea acuzații grave României, practicând ritorica din timpurile «războiului rece».

Însă, neacceptarea de către Voronin a faimosului plan Kozak care prevedea federalizarea Republicii Moldova, dreptul de veto al Tiraspolului și Komratului și o bază militară rusească în raioanele de est ale țării, a înfuriat foarte mult Moscova, iar Vladimir Putin chiar a declarat că a fost ofensat personal prin acest refuz. Situația Moldovei și a lui Voronin devenea periculoasă și atunci are loc o schimbare a vectorului politic spre vest. Integrarea europeană a fost declarată o prioritate pentru Moldova și, evident, România devenea aliatul firesc al Chișinăului în acest demers.

Din start, președintele Băsescu a declarat că Republica Moldova va primi sprijin din partea României în orice problemă cu care se va confrunta. „Vreau să știți că nu vom permite vreodată ca Moldova să fie șantajată cu energie electrică. Ieri am hotărât să dăm energie electrică Moldovei şi să discutăm cât costă la vară, dar acum trebuie să ajutăm Moldova şi o vom ajuta, şi o vom face ori de câte ori cineva își va permite să creadă că poate să pună Moldova în dificultate atâta timp cât Moldova are un prieten la frontierele ei”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după discuțiile purtate cu omologul său, Vladimir Voronin, că „România va trata Republica Moldova cu tot respectul care i se cuvine unui stat independent şi suveran”.

Traian Băsescu este de părere că grație istoriei comune - în multe privințe - România şi Republica Moldova vor avea şi un viitor comun în cadrul Uniunii Europene.

„România garantează Moldovei că va fi cel mai puternic avocat în favoarea integrării europene. Vă asigurăm că acolo ne vom întâlni, şi vom face parte din marea familie europeană”, a declarat Traian Băsescu.

Și președintele Vladimir Voronin a subliniat că această vizită la Chișinău a lui Traian Băsescu înseamnă  sfârșitul unei lungi perioade de tensionare fără precedent în raporturile dintre Republica Moldova şi România.

„Am ajuns la concluzia că nu este normal şi nu poate fi normal mai departe ca două state vecine să fie într-o situație, cum am numit-o noi înghețată sau semi-înghețată. Avem foarte multe de făcut, mai ales în drumul aderării la Uniunea Europeană. Foarte multe probleme vor fi soluționate în perspectivă, spre binele ţărilor noastre", a conchis Vladimir Voronin.

Cu excepția unei perioade turbulente, legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, relațiile dintre România și Republica Moldova au fost într-o permanentă ascensiune, iar vizita lui Traian Băsescu din 21 ianuarie 2005 a constituit un fundament trainic pentru un parteneriat strategic benefic ambelor țări.



Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/.

img21000330

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!