ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

30 ianuarie 1995. Întâlnirea președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur cu președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton

00:00 | 01.01.2021 Categorie:

Situația economică în Republica Moldova nu era una strălucită. Partidul Democrat Agrar din Moldova avea, împreună cu Unitatea-Edinstvo, o formațiune a nostalgicilor după URSS, o majoritate confortabilă, însă conceptele și programele profunde privind  reformele și dezvoltarea țării lipseau.

Totuși, țările occidentale ajutau Republica Moldova să progreseze pe calea liberalizării sferelor politice și economice. În special, un ajutor substanțial venea din partea SUA. Americanii, în repetate rânduri au declarat sprijinul necondiționat pentru integritatea teritorială Republicii Moldova, acționând în acest sens în diverse instituții internaționale. Și agenda economică a relațiilor moldo-americane era la acel moment consistentă. În anul 1993 activau 35 de întreprinderi moldo-americane, iar comerțul între cele două țări era într-o ascensiune continuă. În 1992 acesta constituia 11,5 mln dolari, 1993 - 15,1 mln. dolari, 1994 - 22,4 mln dolari. Țara noastră beneficia de sprijinul deplin în relațiile Moldovei cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

În acest context, președintele Snegur a dat curs invitației lui Bill Clinton și a întreprins o vizită oficială la Washington, în cadrul căreia șeful statului a avut mai multe întâlniri importante. Cea mai importantă întâlnire a avut loc pe 30 ianuarie 1995, la Casa Albă, unde Mircea Snegur a fost primit de omologul său american Bill Clinton. Mircea Snegur în cartea sa de memorii "Labirintul destinului" dezvăluie că "dialogul Clinton-Snegur a decurs într-o atmosferă extraordinar de binevoitoare, membrii delegației putând și ei să participe la discuții. Partea americană a manifestat un viu interes față de procesele ce aveau loc în Moldova, subsemnatul (M. Snegur-n.r.) fiind cel cu răspunsurile la întrebări, dar și cu punctarea doleanțelor noastre".

Ajutorul american a fost unul concret și foarte consistent pentru țara noastră care de abia începea tranziția la economia de piață și plătea un tribut foarte greu distrugerii vechiului sistem administrativ de comandă.

Iată doar un pasaj din Declarația comună difuzată după întâlnire, care confirmă atitudinea prietenească a Washingtonului față da țara noastră: "Președintele Clinton a apreciat înalt dezvoltarea economică și politică în Moldova care a plasat această țară pe un loc de frunte printre noile state independente din fosta URSS și a reiterat sprijinul SUA pentru Moldova în realizarea reformelor. Președintele Clinton a anunţat că Moldova va primi în anul 1995 douăzeci și două milioane de dolari pentru asistență tehnică, destinată în primul rând privatizării, restructurării economiei, ocrotirii sănătății, comerțului exterior. Aceasta va spori cifra totală a asistenței acordate Moldovei de către SUA, începând cu anul 1992, la mai bine de două sute de milioane de dolari". În continuare, în Declarația comună sunt enumerate și alte ajutoare și facilități din partea americană. Ele se referă acordarea unui credit preferențial de 10 mln de dolari pentru procurarea cerealelor, crearea bursei de valori, susținerea pentru întreprinderile mici, includerea Moldovei în Sistemul General de Preferințe ș.a.

Putem afirma cu toată certitudinea că întâlnirea Clinton - Snegur a spart gheața în procesul de afirmare internațională a Moldovei. După recunoașterea juridică a independenței Republicii Moldova, acest summit moldo-american a însemnat recunoașterea de-facto a țării noastre în calitate de actor al sistemului de relații internaționale și a subliniat disponibilitatea occidentului de a susţine procesele democratice și reformatoare la care Chișinăul se angajase.

 

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/.

img21000333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!