ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul de teatru și cinema Vasile Constantin ar fi împlinit 85 de ani

08:54 | 02.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/. Regretatul actor de teatru și film Vasile Constantin, Artist al Poporului,  ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 2 ianuarie în satul Sucleia,  raionul Slobozia. A absolvit Școala de Teatru ”Boris Șciukin” din Moscova (1960). A studiat în clasa profesoarei Anna Orociko, împreună cu Valentina Izbeșciuc, Ion Ungureanu, Marica Balan, Grigore Rusu, Gheorghe Rotăraș ș.a. Este unul dintre fondatorii teatrului pentru Copii și Tineret ”Luceafărul”,  împreună cu  Ion Ungureanu, Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Nina Vodă ș.a.

A debutat  în spectacolul de diplomă ”Nota zero la purtare”  de Victor Ion Popa și ”Costumul de nuntă” , realizat de A. Remizova. Pe motiv de sănătate, a activat un timp ca bibliotecar la Biblioteca Uniunii teatrale din Moldova, fiind angajat și în trupa Teatrului ”Luceafărul”.

De-a lungul carierei sale, a jucat  rolurile: Zilov  din ”O vânătoare de rațe” de Alexandr Vampilov, Kulighin din ”Trei surori”  de Anton P. Cehov, Nicolae din ”De ziua nunții” de Boris Rozov, Anton din piesa ”Tinerețea părinților noștri” de Boris Gorbatov,  Ștefan din ”Această copilărie îndepărtată” de Serafim Saka ș.a.

Paralel cu activitatea teatrală, s-a produs și în filme: ”Insula vulturilor”, ”Se caută un paznic”, ”Bărbații încărunțesc devreme”, ”La porțile Satanei”, ”Hotarul  din Iunie”, ”Nesfârșita  lună a Căușului””, ”Pichetul  liniștit”, etc.

A fost distins cu titlul Artist Emerit și cu titlul onorific Artist al Poporului.  

  

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!