ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 3 ianuarie

08:20 | 03.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/.

3 ianuarie 1472 - Ștefan cel Mare acordă un important privilegiu comercial negustorilor brașoveni: libertate comercială deplină în întreaga țară și garantarea securității activității lor. 

3 ianuarie 1496 - Leonardo da Vinci testează fara succes o invenție numita de el “masina de zburat”.

Da Vinci a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

3 ianuarie 1521 - Papa Leon al X-lea îl excomunică pe Martin Luther prin bula papală Decet Romanum Pontificem.

3 ianuarie 1749 - Apare la Copenhaga, cel mai vechi ziar din lume, Berlingska Tidende.

3 ianuarie 1805 - Restrângerea dreptului țăranilor moldoveni asupra fânețelor, pășunilor și pădurilor.

3 ianuarie 1833 - Marea Britanie a preluat controlul asupra Insulelor Falkland.

3 ianuarie 1853 - Apare la Sibiu Telegraful român, devenit ulterior, organul de presa al Mitropoliei ortodoxe de Sibiu.

1868: Restaurația Meiji în Japonia: Șogunatul Tokugawa este abolit; agenți din Satsuma și Chōshū pun mâna pe putere.

3 ianuarie 1870 - A început construcția podului Brooklyn din New York, Statele Unite.

Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.


3 ianuarie 1875 - Moare lexicograful francez Pierre Larousse; a infiintat  la Paris casa de editură care îi poartă numele, specializată în lucrări enciclopedice.

Larousse  a fost un gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez născut în Toucy. Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse. A creat o casă de editură cunoscută sub denumirea de Librairie Larousse, specializată în editarea dicționarelor și a enciclopediilor.

Uneori prin „Larousse” se înțelege  doar o enciclopedie editată de aceasta. Foarte cunoscută este de exemplu  “Grand Larousse encyclopédique” - Marele dicţionar universal al secolului al XIX-lea – (17 volume, 1865-1876), care a început să apară chiar sub redacţia lui.

3 ianuarie 1899 - Prima utilizare a cuvântului „automobil" a apărut într-un editorial din New York Times.

3 ianuarie 1922 - Apare, la București, revista "Contemporanul".

3 ianuarie 1925 - Benito Mussolini a scos în afara legii partidele de opoziție, Partidul Fascist devenind unicul partid activ în Italia.

3 ianuarie 1936 - A fost alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista "Billboard", New York.

3 oianuarie 1948 - Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele Mihai se va întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist din România, și va primi cetățenie română în anul 1997.

3 ianuarie 1959 - Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat american.

3 ianuarie 1962 - Papa Ioan al XXIII-lea îl excomunică pe Fidel Castro.

3 ianuarie 1966 - Havana – Se creează Organizația de Solidaritate a Popoarelor din Africa, Asia și America Latină la conferința celor trei continente.

3 ianuarie 1987 - Aretha Franklin a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, devenind astfel prima femeie din lume care a primit aceasta distincție.

3 ianuarie 1990 - Decret-lege al CFSN privind înființarea și înregistrarea oficială a partidelor politice din România.

3 ianuarie 1993 -  La Kremlin, George Bush şi Boris Elţîn, presedintii S.U.A. si ai Rusiei  au semnat Acordul de dezarmare strategică START II care prevedea diminuarea în 10 ani cu două treimi a arsenalelor nucleare strategice ale celor două puteri.

3 ianuarie 2004 - Un Boeing 737 aparținând companiei egiptene private Flash Airlines s-a prăbușit în Marea Roșie; accidentul aviatic s-a soldat cu 148 de morți.

3 ianuarie 2019 - China a efectuat cu succes prima aselenizare realizată pe fața nevăzută a Lunii. Sonda spațială Chang'e 4 care a fost lansată la 8 decembrie 2018 a aselinizat la ora 02:26 GMT.

 

img21000009

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!