ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Zinaida Julea: ”2020 a fost un an care ne-a schimbat modul de viață”

08:28 | 03.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreața de muzică populară și ușoară Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deținătoare a Ordinului Republicii, a opinat că 2020 a fost un an în care, ca majoritatea oamenilor de pe glob, a fost nevoită să-și schimbe modul de viață, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Zinaida Julea a menționat că înainte de pandemie, ea străbătea drumuri spre diferite colțuri ale lumii, cântând în mai multe țări, precum și aici acasă, la Nord și la Sud.

”De când cu pandemia, am stat în casă și uneori mă plimbam pe lângă casă. La sfârșit de an, am lansat un cântec cu Orchestra fraților Vasile și Vitalie Advahov – ”La mulți ani!”. Am citit mult și am ținut legătură cu oameni dragi mai mult la telefon. Am o singură dorință – să fim sănătoși în 2021 și să ne auzim de bine!”, a mai spus cunoscuta cântăreață.

Zinaida Julea s-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale). La vârsta de 17 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău (astăzi, Filarmonica Națională „S. Lunchevici"), unde a activat până în 1991. Cu această formație a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

Timp de câțiva ani, Zinaida Julea este angajată a Orchestrei de muzica populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. Apoi evoluează în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei Municipale condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

În 1976, i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită, iar în 1985 - cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 – cu Ordinul Republicii. Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eșanu, Alexei Botoșanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat  câteva albume muzicale: ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

 

foto: moldpres.md

 

 

 

 

img21000015

img21000015

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!