ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unii senatori republicani refuză să certifice victoria lui Joe Biden

11:39 | 03.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/.Unsprezece aleşi republicani în senatul american au anunţat că se vor opune certificării de către Congres a rezultatului alegerilor prezidenţiale, o ultimă tentativă de contestare a victoriei lui Joe Biden, relatează  Moldpres cu referire la PSNews.

Până acum, doar un senator, Josh Hawley, a afirmat miercuri că intenţionează să contesteze alegerea democratului, la ceremonia din 6 ianuarie. Această tentativă vine după o serie de insuccese ale partizanilor lui Donald Trump în instanţe, unde s-a încercat invalidarea rezultatelor scrutinului în mai multe state-cheie în care Joe Biden a fost declarat câştigător.

Congresul va trebui să numească imediat o comisie electorală, cu autoritate deplină pentru a ancheta posibilele “fraude electorale”, au precizat într-un comunicat cei 11 aleşi republicani, în frunte cu influentul senator Ted Cruz, adăugând că este necesar un audit de urgenţă cu privire la rezultatele alegerilor în statele în care cei doi candidaţi au fost cot la cot. Dacă auditul nu va avea loc, “vom vota la 6 ianuarie pentru respingerea electorilor din statele controversate”, au menţionat cei 11 senatori.

Colegiul electoral a declarat în data de 14 decembrie victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale, cu 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a avut 232. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a recunoscut atunci victoria lui Joe Biden şi le-a cerut republicanilor să certifice rezultatul.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul se vor reuni miercuri pentru certificarea rezultatelor, procedură care de obicei este doar o formalitate.

 

foto: dw.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img21000018

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!