ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul fotograf Mihai Potârniche a împlinit 70 de ani

08:19 | 04.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Artistul fotograf Mihai Potârniche, Maestru în Artă, laureat al Premiului Național 2015 pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit scriitorului Spiridon Vangheli, de ochiul lui Mihai Potârniche nu te poți ascunde, el înlătură masca și coboară în adâncul sufletului pentru a scoate la suprafață caractere, stări sufletești, înălțarea și coborârea omului, arderea lui pentru ceea ce numim viață. ”Multe din personajele lui Mihai Potârniche sunt atât de originale și expresive, încât, dacă le-ai văzut odată, nu le mai poți uita. Tocmai aceasta e dovada că ele sunt firești și exprimă adevărul, pe care îl caută mulți, dar îl găsesc puțini în artă”, a subliniat Spiridon Vangheli.

Mihai Potârniche s-a născut la 4 ianuarie 1951 în satul Păhărniceni, raionul Orhei. În 1970 a absolvit Colegiul de Viticultură și Vinificație din Chișinău. În domeniul artei fotografice este autodidact. A debutat în calitate de fotoreporter la ziarul raional “Munca Pașnică” din Strășeni.

A fost fotoreporter la săptămânalul “Cultura”, cotidianul “Moldova Socialistă”, la ATEM și TASS, revistele “Femeia Moldovei” și “Moldova”. În anii 1997-2004 și din 2010 până în 2019 a fost director al Departamentului Fotomoldpres TV al Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES. În prezent este secretar general de redacție al  revistei ”Moldova”.

În 1993 i s-a conferit titlul “Maestru în Artă al R. Moldova”. În 2013 a fost distins cu Premiul Ministerului Culturii, iar în 2015 devine Laureat al Premiului Național pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice. În 2019, a obținut Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ”Gheorghe Cincilei”. De-a lungul carierei sale a avut 45 de expoziții personale în țară și peste hotare și a editat circa 50 de albume.

 

foto: potarniche.arta.md

 

 

 

img21000020

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!