ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un tribunal britanic a respins cererea SUA de a-l extrăda pe Julian Assange, pentru că s-ar putea sinucide

14:27 | 04.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/.Un tribunal din Marea Britanie a respins cererea Statelor Unite de a-l extrăda în America pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Judecătorul a motivat că condițiile de deținere în SUA ar putea să-i afecteze sănătatea mentală și chiar să-l împingă la sinucidere, scrie CNN. 

Australianul de 49 de ani a fost acuzat de spionaj în SUA, pentru publicarea de documente militare clasificate și corespondență diplomatică.

Deși a admis că Assange ar avea parte de un „proces corect” în cazul în care ar fi extrădat în SUA, judecătorul a considerat că „măsurile administrative speciale” care îi vor fi aplicate în timpul deținerii vor avea un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale. 

„(...) În aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist”, a motivat magistratul. 

Statele Unite au anunțat că vor ataca decizia tribunalului britanic.

 

Foto: Guliver/Getty Images

img21000035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!