ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 5 ianuarie

09:09 | 05.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. 5 ianuarie 1066 - Anglia rămâne fără moștenitor al coroanei. Regele Eduard Confesorul al Angliei moare fără moștenitori, ceea ce a dus o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.

5 ianuarie 1393 - S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești 1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

5 ianuarie 1463 - Scimbare dramatică de situație în cazul poetului Villon. Pedeapsa cu moartea împotriva poetului François Villon este modificată în exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută.

5 ianuarie 1477 - În cadrul Bătăliei de la Nancy, Carol Temerarul este ucis și Burgundia devine parte a Franței.

5 ianuarie  1499 - Ștefan cel Mare, domnul Moldovei , a refuzat să plătească tribut turcilor.

5 ianuarie 1500 - Ducele Ludovico Sforza cucerește Milano.

5 ianuarie 1665 - La Paris se publică revista Journal des sçavans, prima publicație științifică.

5 ianuarie 1716 - În Țara Românească, prin numirea în calitate de domn a lui Nicolae Mavrocordat, se instaurează  regimul fanariot.

5 ianuarie 1757  - Regele Ludovic al XV-lea al Franței este ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

 5 ianuarie 1805 -  Așezământul agrar a lui Alexandru Moruzi este cea dintâi legiuire care prevede eliberarea unei părți din moșii de toate servituțile feudale și transformarea ei în proprietate absolută a boierului.

5 ianuarie 1819 - Poarta otomană a promulgat un Regulament special, care hotăra ca scaunele de domnie ale Moldovei și Țării Românești, ca și dregătoriile de dragomani ai Divanului otoman și ai Amiralității otomane urmau a fi ocupate, prin rotație, de 4 familii fanariote.

5 ianuarie 1828 - S-au deschis, la Iași, cursurile "Școlii de românește și latinește", la mănăstirea Trei Ierarhi, conduse de Iordache Săulescu.

5 ianuarie 1859 - Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate de către Adunarea Electivă a Moldovei  domn, în cadrul proiectului de unire a Principatelor.

5 ianuarie 1875 - Palatul Garnier, construit în stil neo-baroc de Charles Garnier, unul dintre cele mai renumite sedii de operă din lume, este inaugurat la Paris.

5 ianuarie 1895 - Afacerea Dreyfus: ofițerul armatei franceze, Alfred Dreyfus, este destituit din rang și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului.

5 ianuarie 1896 - Într-o cafenea din orașul egiptean Alexandria a avut loc prima proiecție cinematografică din Egipt și de pe continentul african.

5 ianuarie 1919 - Este creat Partidul Muncitoresc German, care va deveni Partidul Muncitoresc Național–Socialist German – partidul nazist.

5 ianuarie 1933 - A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco.

5 ianuarie 1934 - S–a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi.

5 ianuarie 1944 - London Daily Mail a devenit primul ziar care are ediții pe cele două maluri ale Atlanticului.

5-8 ianuarie 1949 - S-a constituit, la Moscova, Consiliul Economic de Ajutor Reciproc, în replică la Planul Marshall. CAER  a fost creat la inițiativa URSS în 1949 ca organizație economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunității Economice Europene. CAER-ul a fost răspunsul la Planul Marshall. El avea misiunea de a stimula comerțul dintre țările din blocul estic. În realitate, URSS nu a putut oferi țărilor comuniste un ajutor comparabil cu cel acordat de SUA țărilor occidentale.

Membre ale CAER erau: URSS, RDG, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria și România. Alte țări comuniste neeuropene (Mongolia, Cuba, Vietnam) au luat și ele parte în ultimii ani la unele sesiuni ale Consiliului. La activitatea CAER nu au luat parte Republica Populară Chineză, Coreea de Nord și Albania.

5 ianuarie 1956 - Elvis Presley înregistrează "Heartbreak Hotel".

5 ianuarie 1957 - Președintele american Eisenhower cere aprobarea Congresului pentru acțiunile de ajutorare a statelor din Orientul Mijlociu amenințate de agresiunea comunistă - "Doctrina Eisenhower".

5 ianuarie 1961 - Este Inaugurat Teatrul de Comedie din București. Primul director a fost Radu Beligan (1961-1969). Prima stagiune a început cu spectacolul „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (secretar literar al teatrului), în regia lui Moni Ghelerter.

5 ianuarie 1968 - Chiar dacă-i iarnă, în Cehoslovacia începe ”Primăvara de la Praga”. Reformistul Alexander Dubček îl înlocuiește pe stanilistul Antonín Novotný ca prim-secretar al Partidului Comunist și începe o perioadă de liberalizare politică.

5 ianuarie 2000 - Iugoslavia depune un memoriu la "Curtea Internațională de Justiție" împotriva a opt state membre NATO: Belgia, Canada, Franța, Italia, Olanda, Portugalia și Marea Britanie, considerate vinovate că au utilizat forța împotriva unui stat suveran în ziua când a început bombardarea Iugoslaviei: 24 martie 1999; plângerile împotriva Spaniei și SUA au fost anulate ca urmare a deciziei CIJ din 2 iunie 1999.

5 ianuarie 2005 -  Eris, a doua cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar, a fost descoperită de o echipă americană folosind imagini luate la 21 octombrie 2003 la Observatorul Palomar.

 
 

img21000044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!