ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Arcadie Suceveanu: ”În 2020, viața noastră a luat o cu totul altă întorsătură”

08:35 | 05.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, poetul, eseistul și traducătorul Arcadie Suceveanu, laureat al Premiului Național și al Premiului „Mihai Eminescu” al  Academiei Române, deținător al Diplomei  de Onoare  „H. C. Andersen”, al Ordinului „Gloria Muncii” şi al „Ordinului de Onoare”, a afirmat că, odată cu pandemia, în anul 2020 viața  noastră a luat o cu totul altă întorsătură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Arcadie Suceveanu a menționat că 2020 a fost un an foarte complicat. ”Am fost lipsiți de comunicare cu oamenii, cu cititorii. Totuși, noi, scriitorii, ne-am aflat mereu la masa de scris. De asemenea, am organizat online Anul Literar 2019. Am apreciat cărți, am dat premii. Am editat ”Revista Literară” a Uniunii Scriitorilor din Moldova”, a subliniat președintele USM.

Totodată, a afirmat Arcadie Suceveanu, în această perioadă de timp, a editat cartea de eseuri ”Cu grație printre  (pre)texte”.  ”Volumul  cuprinde 278 de pagini și a apărut la Editura ”Arc” cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul programului de editare a cărții naționale. Cartea este compusă din trei capitole. Primul este intitulat ”Teritorii literare”, unde am abordat probleme ce țin de literatură, cultură și societate. Iată câteva titluri: ”Ce vor, totuși, scriitorii?”, ”Aleea Clasicilor - prezent și viitor”, ”Traducerea literară, o instituție ce se impune urgent refăcută”, ”Politizarea și depolitizarea scriitorului” ș.a. Capitolul doi se numește ”Portrete în sepia”. Aici sunt portrete literare pe care le public de mai mulți ani, despre scriitorii noștri Ion Druță, Aureliu Busuioc, Igor Crețu, Petru Cărare, Ion Vatamanu, George Meniuc, Vasile Romanciuc, Mircea Dinescu, Eugen Cioclea, Leo Butnaru, Nicolae Popa, Val Butnaru ș.a. Cel de-a treilea capitol – ”Panopticum” -  include interviuri, acordate de mine, articole despre literatura din Bucovina, R. Moldova, răspunsuri la anchete literare, etc.”, a subliniat scriitorul.

Arcadie Suceveanu s-a născut  la 16 noiembrie  în 1952 în satul Suceveni, raionul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuți (astăzi în Ucraina). În 1974 a absolvit Universitatea de Stat din Cernăuţi, Facultatea de Filologie, secția Limba și Literatura Română. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de limba și literatura română în satul Horbova din raionul Herța (1974-1979) și apoi ca redactor și redactor-șef la Editura "Literatura artistică" ("Hyperion") din Chișinău (1979-1990). A fost ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1990), secretar și apoi președinte (din 2005) al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2010, este președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în "Zorile Bucovinei", iar editorial -  în culegerea colectivă „Dintre sute de catarge” (1974, Chişinău) şi cu placheta de versuri „Mă cheamă cuvintele”, apărută în 1979  în limba română la Ujgorod, Ucraina. Au urmat volumele  de versuri „Țărmul de echilibru”, „A fugit  melcul de-acasă”, „Ora cinci fără doi fulgi”, „Mesaje la sfârșit de mileniu”, „În cămașă de cireașă”, „ Arhivele Golgotei”,  „Eterna Danemarcă”, ”Înfruntarea lui Heraclit”, „Mărul îndrăgostit de vierme”,  „ȘTIUca la școală”, „Corabia de la mansardă”,  „Cheițe pentru vise”,  „Emisferele de Magdeburg”,  „Ființe, umbre, epifanii”, „Greierul care scri-cri-cri-e” ş.a. Este prezent cu poezie în antologii din R. Moldova, România, Suedia, Ucraina, Macedonia, Franţa, Italia, Belarus şi alte ţări.  A transpus în română din creaţia lui L. Tolstoi, C. Aitmatov, M. Gorki ş.a.

Arcadie Suceveanu a fost distins cu Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române (1997), Premiul Național al Republicii Moldova (1998), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2016) , Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1987, 1995, 1999, 2000, 2002), cu titlul onorific „Maestru al literaturii” (2001), medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu ordinul „Gloria Muncii” (2010) şi cu „Ordinul de Onoare”  (2012).

 

foto: lyberti.com

 

img21000045

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!