ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorul General a venit cu un apel public în legătură cu atacurile din sfera politicului

10:49 | 05.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/.Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a venit astăzi, în cadrul unui briefing, cu un apel de principiu în legătură cu atacurile din sfera politicului asupra independenței Procuraturii. Apelul este semnat și de membrii Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, deşi, Constituția Republicii Moldova prevede principiul separării puterilor în stat “în ultimul timp au apărut o serie de conflicte şi tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a acestuia”.

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a spus Stoianoglo.

El a precizat că PG recunoaște că sunt prestatori de servicii publice și conștientizează necesitatea de a asigura interesul public privind activitatea Procuraturii, de a manifesta mai multă transparenţă, “doar că specificul activității, restricțiile legale, impuse inclusiv și de necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului, nu  permit să o facă în volumul pe care îl cer politicienii”.

„Am sperat că timpurile în care Politicul făcea Justiție, iar Justiția dicta Politica, a rămas în trecut, dar se pare că ne-am înșelat. Asistăm la tentative zilnice de a schimba locul și modalitatea înfăptuirii justiției. Dar, stimați politicieni, justiția nu se face în birourile de la Președinție sau Legislativ. În nici un caz nu ași vrea ca acest Apel să fie perceput a fi un act de confruntare cu noul Președinte ales. Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul Președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție”, a adăugat Stoianoglo.

Șeful de la PG a menționat că a făcut o solicitare către Comisia de la Veneția, Asociația Internațională a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentului European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic. El a specificat că textul apelului făcut astăzi va fi tradus și expediat forului european.  

 

foto: moldpres.md 

img21000052

img21000052

img21000052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!