ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OMS va ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția coronavirusului

12:27 | 05.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/.O  echipă de zece experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va merge în China la finalul lunii ianuarie pentru a ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția noului coronavirus, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Vizita echipei OMS reprezintă un subiect delicat pentru China. 

Deşi a reuşit să eradicheze practic boala de pe teritoriul său, Beijingul nu a reuşit să-l împiedice pe preşedintele SUA, Donald Trump, să acuze în mod regulat că a răspândit ''virusul chinez'' pe planetă - şi chiar că l-ar fi lăsat să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul ţării în care a apărut virusul, la sfârşitul anului 2019. 

Întârzierea cu care China a acceptat o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecţiei vor fi dificil de identificat de către cercetători.

„Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului”, a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva.

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut. Presa  chineză evocă din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.

După ce vor ajunge în Beijing, experții internaționali vor trebui să urmeze o carantină de două săptămâni. Ei vor avea la dispoziţie trei până la patru săptămâni pentru anchetă.

 

Foto: GettyImages

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!