ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Anatol Danilișin: ”În 2020, am realizat mai multe lucrări de pictură”

18:43 | 06.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. În 2020, cunoscutul  artist plastic, Anatol  Danilișin, laureat al mai multor premii naționale și internaționale, a realizat peste 30 de lucrări de pictură, informează MOLDSPRES.   

Potrivit regretatului critic de artă Tudor Braga, Anatol Danilişin este un pictor deschis pentru valorificarea întregului spectru cromatic, care de la o lucrare la alta prezintă configurări în abstracție lirică. „Lucrarea lui Anatol Danilişin „Contraste” ne îndeamnă să medităm asupra nemărginirii finit-infinit prin punerea în valoare a contrastelor între alb și roşu. Este o lucrare transparentă ca muzica lui Mozart. O altă lucrare reprezentativă este cea intitulată "Cu pietate! Caligrafilor chinezi”, în care descoperim o scară largă de tonuri de griuri ușor nuanțate către albastru şi violet. Anatol Danilșin este unul dintre cei mai autentici pictori de la noi în arta abstracţiei, după Andrei Sârbu”,  sublinia, pe atunci, în cadrul unei expoziții a autorului, Tudor Braga.

Solicitat de MOLDPRES, Anatol Danilșin a menționat că în această perioadă a realizat un catalog  de 136 pagini. ”În volum au intrat  peste 100 de lucrări. Acesta a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii  și Cercetării și al Primăriei Municipiului Chișinău. Despre lucrările mele au mai scris Eleonora Brigalda, Petre Anghel, Nicolae Dabija, Nicolae Popa, Mihai Poiată, Ștefan Popa-Popas, Andrei Vartic ș.a., ” a mai spus cunoscutul artist.

Anatol Danilişin s-a născut pe 22 mai 1960 în comuna Frasin, raionul Dondușeni. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” și Facultatea de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. De-a lungul carierei sale, a vernisat peste 35 de expoziții personale în țară și peste hotare. De asemenea, a participat la zeci de expoziții de grup şi la mai multe tabere de creație.

 

foto: moldpres.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!